3

Д ържавният департамент на САЩ е публикувал предложение за нови изисквания за кандидатите за визи. Ако бъдат одобрени, някои от желаещите виза за страната ще трябва да дават достъп до всички свои профили в социалните мрежи, съобщава Reuters.

Изискването не е насочено към гражданите на конкретни държави. То ще бъде гъвкаво и няма да е задължително за всички кандидати за виза. Вместо това ще се прилага по преценка за определени кандидати. Според департамента, това може да засегне около 0.5% от всички желаещи или 65 000 души годишно.

Може ли ЕС да накара САЩ да махнат визите за българи

Хората, които попаднат в това изискване, ще трябва да дадат достъп до всички свои профили в социалните мрежи за 5 години назад. Иска се достъп единствено до публикациите, няма да е необходимо да се дават паролите за съответните профили. Кандидатите ще трябва да напишат още имейл адресите, които използват, както и телефонните номера. Ще трябва да включат и биографични данни за себе си 15 години назад. Критериите, по които ще се избра кои кандидати за визи да се подлагат на по-строгите проверки, остават неизвестни.

Пробив в елитните хакери на американското разузнаване

Говорител на департамента коментира единствено, че това ще се определя според"ситуацията" на кандидата. По-строгият процес ще се използва за потвърждаване на самоличността на съответния човек. Ако кандидатът идва от район, който е контролиран от терористична организация, тогава ще има и още едно ниво на проверка, в което той ще трябва да даде повече подробности за пътуванията си.

Технологичните гиганти спешно затягат сигурността

Департаментът уточнява, че ако човек не предостави достъп до профилите в социалните си мрежи или не помни всички от тях, това не означава задължително, че ще му бъде отказана виза, стига да успее да даде разумно обяснение защо. Очаква се допълнителните изисквания да увеличат времето за проверка средно с по 1 допълнителен час за всеки кандидат. Все още всичко това е на фаза предложение, като предстои да бъде гласувано до 18-ти май т.г.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@