3

И мето на Uber отново се замеси в скандал. Онлайн изданието The Information публикува разслеване, в което посочва, че Uber е имала софтуер, чрез който е следила шофьорите на своя основен конкурент в САЩ - Lyft.

Софтуерът се казва Hell (Ад) и е работил от 2014 г. до началото на 2016 г. Чрез него Uber е създавал фалшиви профили на потребители в Lyft, които са показвали изкуствено създадено географско местоположение. Това е позволявало на софтуера да вижда кои са 8-те шофьори най-близо до дадения фалшив потребител. Колкото повече подобни нереални потребители, толкова по-голямо покритие на картата. Така Uber е можела да следи шофьорите в практически цял град.

Съдът в Италия забрани на Uber да предлага услугите си

Шефът на Uber обижда свой служител след негова критика

Освен това компанията се е възползвала от уязвимост в системата на Lyft. Чрез нея Uber е успяла да види номера за идентификация на профила на шофьорите на своя конкурент. Това е позволило на Uber да си създаде собствени профили за шофьорите и да след кога карат най-често, колко време и кои са предпочитаните им райони. Сравнявайки данните, Uber е разбрала кои шофьори работят и за двете компании. Компанията е използвала тази информация, за да предплага допълнитени бонуси само за тях, за да ги привлече да работят само за Uber.

Мъж съди Uber, защото услугата довела до развода му

Компанията все още не е коментирала темата. Ако регулаторите решат да проверят разследването на The Information и потвърдят разкритията, това може да отвори вратата за серия съдебни дела срещу Uber, включително за нелоялна конкуренция, компютърни измами, нарушения на договор, тъй като правилата за ползване на услугата на Lyft забраняват фалшиви и нереални профили.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@