9

В одещ телеком в САЩ е открил шпионски чип в един от своите сървъри. Това твърди агенция Bloomberg, която преди няколко дни обяви, че подобни чипове е имало и във водещи ИТ гиганти като Apple и Amazon. Тези компании обаче отрекоха твърденията категорично.

Шпионират ли ИТ гиганти чрез тайни чипове

Тим Бърнърс-Лий работи по спасител на Интернет

Според нова публикация на Bloomberg, през август т.г. водещ телеком в САЩ е открил "имплант" в мрежов контролер на сървър от компанията SuperMicro. Тя е спомената и в първата публикация, като източник на сървърите с шпионски чипове. Новата статия твърди, че телекомът открил манипулирания хардуер след като засякъл необичайна комуникация от и с този сървър.

Интернет няма нищо общо с оригиналната си идея

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Компанията наела външен експерт, който да провери сървъра, включително физически. Експертът се казва Йоси Епълбоум, като той е потвърдил с документи твърденията си пред Bloomberg. Документите обаче не са публикувани, защото Епълбоум е подписал споразумение за конфеденциалност с телекома. И петте водещи оператора в САЩ казват, че не са описваната компания.

Компанията SuperMicro коментира пред онлайн изданието CNET, че е направила нови проверки на всичките си продукти и не е открила "доказателства за неоторизирани компоненти" в тях. Тя допълва, че не е получавала и никакви питания или искания по темата от институции или свои клиенти.

Според Епълбоум не е задължително производителят да е виновен. Той казва, че и преди е засичал подобни чипове в продукти на други производители. Експертът казва, че има много възможности по дистрибуторската верига подобен чип да бъде добавен към даден сървър и да остане незабелязан. Тъй като темата е деликатна, повечето компании предпочитат да не я дискутират публично.

По-рано тази седмица Apple изпрати и официално писмо до американския Конгрес, в което отново потвърди, че никога не е откривала каквито и да е зловредни чипове, "хардуерни манипулации" или други уязвимости, които нарочно да са поставени в нейни сървъри.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@