45

М истичният космически самолет на американските Военновъздушни сили постави нов рекорд. Самолетът X-37B вече е прекарал над 718 дни във въздуха и мисията му все още продължава, съобщава Space.com.

Мисията OTV-5 започна на 7-ми септември 2017 г., като бе изведен в ниска орбита с помощта на ракета Falcon 9 на SpaceX. От тогава досега той е в непрестанен полет с неизвестна мисия. Военните никога не коментират мисиите и целите на X-37B, като дълго време дори не потвърждаваха, че самолетът съществува.

Таен самолет се приземи след 2 години в космоса

Едва преди няколко години това стана факт, но и до днес информацията за самолета е само обща. В официалното му описание е посочено, че пред него има две основни цели. Първата е разработката на технологии за космически кораби за многократна употреба. Втората е извършване на експерименти, които да могат да се връщат обратно на Земята и да се анализират.

Американски "космически самолет" на мистериозна мисия в Космоса

Постепенно военните разкриват и някои по-конкретни тестове: нови системи за навигация и управление, системи за защита от високи температури при навлизане в атмосферата, нови авиационни уреди, различни типове конструкции и структури, изолации, олекотени електромеханични летателни системи, подобрени системи за задвижване, нови типове материали и автонономен орбитален полет, влизане в атмосферата и кацане.

Първата мисия на X-37B започва през април 2010 г. Тогава той прекарва 224 дни в полет. Втората мисия започва през март 2011 г. и продължава 468 дни с непрекъснат полет. Третата мисия започва през декември 2012 г. и продължава 675 дни. Четвъртата е от 2015 г. и продължава почти 718 дни.

Сега протича петата мисия, като нейната цел и продължителност остават в тайна. Ако своеобразната традиция всяка следваща мисия да е значително по-дълга, то OTV-5 вероятно ще продължи повече от 800 дни.

X-37B успява да прекара толкова време в полет главно благодарение на соларните си панели, които му осигуряват нужната енергия. Самият самолет е сравнително малък с дължина 8,8 метра, 2,9 метра височина и размах на крилете 4,6 метра. Той има товарен отсек с големината приблизително на "леглото" на пикап. За сравнение, целият X-37B би могъл да се събере без проблеми в товарния отсек на старите космически совалки на НАСА.

Мъск иска SpaceX да използва една ракета два пъти за 24 часа

SpaceX успешно използва два пъти капсулата Dragon

Подобно на тях, X-37B може да каца самостоятелно като самолет, но излитането е вертикално и с помощта на ракета. Проектът започва живота си още през 1999 г., като пръвоначално се разработва именно от НАСА като наследник на совалките. През 2004 г. е предаден на военните, които развиват проекта и до днес.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@