2

YouTube отново се оказа насред скандал заради неподходящо съдържание във видеопортала. Дълъг репортаж на в. New York Times описва сериозни проблеми във филтъра на YouTube, който трябва да подбира съдържанието, което да е достъпно чрез приложението YouTube Kids.

Кои ИТ компании пазят потребителите си най-добре

Оказва се, че филтрите не сработват и допускат крайно неподходящи анимации в детската секция. Обикновено въпросните анимации използват популярни герои като Мики Маус, Спайдърмен и много други персонажи.

ИТ гигантите са опасно големи и трябва да се разцепят

Самите клипове обаче са стряскащи и показват героите в ситуации, в които децата никога не трябва да ги виждат. Сред тях са убийства, насилие, Мики Маус лежащ в локва кръв докато Мини крещи от ужас, сексуално поведение и др.

Русия заплаши да блокира „Фейсбук“

YouTube не отрича проблема, но казва, че той не е чак толкова сериозен. Компанията казва, че за последните 30 дни по-малко от 0.005% от гледаните чрез YouTube Kids клипове са били неподходящи и са премахнати. Освен това се работи и по подобряване на системите, така че броят на неподходящите материали да се намали още.

Китай цензурира Мечо Пух - много приличал на президента

YouTube казва още, че се използва комбинация от машинно обучение, алгоритми и сигнали на потребители, за да се премахва неподходящото съдържание в детската секция. Компанията работи по допълнителното ускоряване на процеса, но остава неясно дали клиповете се прокрадват между филтрите заради грешка или е съзнателен опит на интернет тролове.

Родителите имат и допълнителни настройки за сигурност в YouTube Kids. Те могат да блокират конкретни видеа или канали, както и да ограничат достъпа до търсачката. Така те могат да създадат по-затворено, но защитено място за гледане на онлайн видео.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@