5

Ф алшивите новини вече не са новина, но тяхната концепция вече има ново измерение - фалшиво порно. През последните седмици се наблюдава голям скок на подобно съдържание, което е известно с името deepfake, съобщава БиБиСи.

10 интересни факта за порноиндустрията

Ще познаете ли кой Обама е истинският в това видео

Използва се софтуер, който заменя лицето на актрисата във филма с това на известна личност. Резултатът е достатъчно реалистичен, за да подведе хората, които не са запознати с технологията. Клиповете се разпространяват свободно в интернет и са достатъчни да уронят името на дадена личност, когато са представени със заглавия от типа как въпросната актриса всъщност си осигурява ролите. Част от клиповете са представени и като фалшиви, което също повдига морална дискусия доколко нещо подобно може да бъде прието за нормално.

Учени: Гледащите порнография са с по-малко сиво вещество

В интернет вече има няколко различни програми, които позволяват подобни монтажи. Те не изискват особени познания, само няколко снимки на жертвата. Те се комбинират с избрания клип, като след това компютърът използва система за машинно обучение, за да "научи" лицето и да го постави върху оригиналното в записа. При това се запазват дори мимиките и емоциите. Процесът отнема време - около 40 часа дори за кратък клип.

Очаквано, за сега най-чести мишени са известните личности. Някои сайтове за споделяне на снимки и клипове вече започват да забраняват подобно съдържание и да го премахват. Технологията обаче ще става все по-прецизна, което ще затруднява алгоритмите, които имат за цел да я разкриват.

Учени създадоха изкуствен интелект, който чете мисли

Софтуерът създава и други рискове. Чрез него могат да бъдат правени клипове за отмъщение и да бъдат слагани лицата на обикновени хора, които след това да бъдат тормозени в мрежата. Възможно е и използването му за политически манипулации, като фалшиви интервюта в политици и лидери. Последното все още е далеч, но именно чрез трупане на опит с редактирането и монтажа на порно клипове може да стане реалност.

Как изглежда възможно най-опасната кибератака

Междувременно не всички гледат с чак толкова лошо око на тази технология. Тя се обсъжда активно в Reddit, откъдето и набира популярност. Потребителите там са разделени в мненията си, като според някои технологията ще обезсмисли секс записите за отмъщение. "Ако всичко може да бъде истинско, значи нищо не е истинско", смята потребител. Така лесно всеки ще може да отхвърли записи с твърдението, че са фалшиви.

Реално обаче това е малко вероятно развитие. Както и при фалшивите новини, въпреки че често е пределно ясно, че са фалшиви, много хора продължават да им имат доверие.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@