11

Н яма съмнение, че компютърната анимация е много напреднала. Всеки касов холивудски филм ще го потвърди. Но пресъздаването на реален човек, с всички негови мимики и миниатюрни детайли все още е доста голямо предизвикателство. Учени от Университета на Вашингтон са успели да го реализират с впечатляващо точна анимация на бившия американски президент Барак Обама.

Учени създадоха изкуствен интелект, който чете мисли

Те са използвали аудио и видео записи от различни прояви на Обама, за да научат невронна мрежа на всички негови детайли. Били са необходими около 14 часа записи на Обама, които са основата на системата. След това на нея е даден нов запис на Обама, който тя да използва, за да създава анимация на движението на устата в синхрон с думите и мимиките.

Въпросната анимирана уста е положена върху друго видео на Обама, което е различно от оригиналния източник на говора. Софтуерът след това нанася допълнителни корекции върху видеото, за да компенсира движението на главата, челюстта и други детайли. Почти целият процес е автоматизиран, като е необходима човешка намеса единствено за избора на два кадъра, в които се виждат ясно горните и долните зъби. Те се използват от системата, за да коригира зъбите на анимираната уста, за да изглеждат по-реалистично.

Човешкият мозък може да създава структури в 11 измерения

Изкуственият интелект на Facebook си създаде свой език

Има още какво да се подобри в софтуера, но и сегашните резултати са доста впечатляващи. Учените отбелязват, че алгоритъмът им все още не се справя добре с пресъздаването на емоции например.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@