0

В ървенето по улиците и същевременното писане на SMS-и не е добра идея поради много причини. Проучване на учени от Университета "Англия Ръскин" посочва, че хората променят походката си и увеличават риска от инциденти, съобщава онлайн изданието CNET.

Учените са използвали сензори за следене на движението на тялото и очите на група доброволци. След това те са ходили по пътека с препятствие на нея. В някои от случаите са държали смартфон и са писали SMS.

Над 5 млрд. души по света вече имат мобилен телефон

Смартфоните спомагат за по-рационално мислене

Резултатите показват, че хората с телефон са прекарали 61% по-малко време в наблюдение на препятствието. Освен това те са вдигнали крака си по-високо и по-бавно, за да преодолеят препятствието. И докато така изглежда, че те внимават повече, според учените походката на ползващите смартфони се променя и става твърде преувеличена. Това означава, че тези хора често могат да изглеждат нелепо в очите на околните.

Манията по телефони на родителите води до лоши деца

Какво може да се купи на цената на iPhone в Индия

Повишеното внимание към препятствията също не е оправдание, казват учените. Дори и потребителите на смартфони докато вървят да преодоляват препятствията на пътя по-внимателно, очите и съзнанието им пропускат да забележат други пешеходци и автомобили, с което увеличават риска от инциденти. Освен това рязка промяна на изображението на дисплея на телефона също може да разсее човека и да стане причина за злополука.

Всичко това се превръща в сериозен проблем за все повече градове. Вече дори има термин за такива хора - smombies или "смартфон зомбита". В някои градове по света експериментират с различни начини за намаляване на риска от инциденти, включително с поставяне на светофари в земята, специални ленти за движение на хора ползващи смартфони. Други градове пък обмислят просто да глобяват хората, които пишат SMS-си докато ходят.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@