3

П отребителите на Mac компютри на Apple дълго време не трябваше да се притесняват за вируси. Постепенно обаче това се променя, като хакерските кампании стават все по-мащабни. Специалисти на компанията за киберсигурност Check Point обявиха, че са открили първия мащабно разпространяван троянски кон за Mac компютри, който е рисков за милиони потребители.

Опасен банков вирус е разпратен до милиони хора

Хакери твърдят, че са хакнали Apple, компанията отрича

Става дума за троянския кон Dok. Той се разпространява чрез мащабна кампания с разпращане на спам имейли до потребителите. В тях има прикачен файл в ZIP формат. Ако потребителят отвори този файл, дава достъп на вируса до компютъра си. Вирусът е насочен най-вече към потребители от Европа, като се съдържа в няколко различни имейла.

Чрез него хакерите получават достъп до дейността на потребителя. Хакерите могат да проследят интернет трафика на жертвата си, да я изпратят до фалшиви сайтове, където да я прилъжат да изтегли още вируси и др. Dok дори може да се самоизтрива, когато е изпълнил целта си, за да не може да бъде проследен.

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Половината устройства с Android не са сигурни

Dok може да заобикаля защитата Gatekeeper на Apple, защото има фалшив сертификат. Това означава, че много трудно може да бъде "уловен" в момента на инсталирането си. Троянският кон може да се изтрие лесно от компютъра. Най-добрата превенция според специалистите обаче си остава повишеното внимание от страна на потребителите. Трябва да се внимава на какви линкове кликват и какви файлове изтеглят и отварят дори и те да изглеждат, че идват от големи компании.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@