14

С лужителите на най-мощната космическа обсерватория в света излязоха в стачка с искания за по-високи заплати и по-добри условия на работа, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. 

Близо 200 работещи в станцията на радиотелескопа в пустинята Атакама в Чили настояват за

15% увеличение на заплатите и премии за работата на голяма надморска височина в изолиран район 

Радиотелескопът на Атакама (известен като АЛМА - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) е разположен на отдалечено плато на около 5000 м надморска височина близо до село Сан Педро де Атакама, на 1700 км северно от Сантяго. 

Работещите в станцията са изложени на силни ветрове, разреден въздух и значителни температурни спадове. Служителите работят на 12-часови смени в продължение на 8 дни, следвани от 6 дни почивка. 

Тази система е смятана за изтощителна поради непрестанните промени в надморската височина и температурата. 

Мястото е отлично за космически наблюдения

поради липсата на влажност и слабото смущение от други радиосигнали. 

АЛМА може да наблюдава невидима за човешкото око светлина и да прониква през гъстите облаци космически прах в търсене на информация за зараждането на Вселената. 

Проектът на стойност 1,4 млрд. долара (1 млрд. евро)

е финансиран съвместно от САЩ, Канада, Япония и Европа. 

АЛМА е подготвян в продължение на 10 години и е започнал работа на пълно натоварване преди пет месеца. Той използва 66 антени, които могат да работят едновременно и действат като един-единствен гигантски телескоп. 

Направените снимки се обработват от Корелатора - един от най-мощните компютри в света, специално изработен за този проект, който може да извършва до 17 квадрилиона операции в секунда.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@