Ун ните,
работили по разчитането генома на
какаото, смятат, че огласяването му ще спаси шоколадовата индустрия.
Нещо
повече - ще помогне за създаването на
шоколад, чието консумиране не създава
чувство за вина у похапващите, защото
е по-полезен за здравето и се бори със
сърдечни и други проблеми.
Благодарение
на разкрития геном, е възможно да бъдат
коригирани важни характеристики на
какаовите насаждения, като устойчивост
на заболявания и суша, да се
увеличат здравословните мазнини в
зърната, да се подсили вкусът, ароматът
и хранителната им стойност.
В
рамките на пет години генетично може
да бъде увеличено съдържанието на
полезните за сърцето флавиноли, които
според различни изследвания спомагат
за регулирането на кръвното налягане
и се отразяват благотворно на
сърдечно-съдовата система.
Изследователите
се надяват да засилят и други полезни
свойства на шоколада, като
стимулиране на мозъчната дейност и борбата
с диабета.
До
едно-две десетилетия учените си представят
шоколада по съвсем различен начин.
Според тях ако не бъдат създадени какаови дръвчета, които дават
повече добиви, търсенето ще надвиши
предлагането
до 50 години.
Геномът
на какаото беше обявен през септември,
а по дешифрирането му работеха учени
от лабораториите на "Марс", Ай Би
Ем и няколко университета.
Той
е огласен публично, като е защитен от
патентоване, така че всички да имат
постоянен безплатен достъп до него.
Геномът
на много основни селскостопански
култури, като ориз и пшеница, също е
декодиран, за да бъдат увеличени добивите
и хранителните им свойства.
Тези
култури обаче се отглеждат на големи
площи, докато какаовите дървета - в по-малки
ферми.
Шоколадът ще е съвсем различен скоро
Учените, работили по разчитането генома на какаото, смятат, че огласяването му ще спаси шоколадовата индустрия от неминуемо западане
15 ноември 2010, 15:55
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!