1

Н а 30-ти септември 2016 г. приключи историческата мисия на сондата "Розета", с която Европейската космическа агенция (ЕКА) успя успешно да изучи отблизо кометата 67P/Churyumov–Gerasimenko и да приземи върху нея апарата Philae. Краят на мисията дойде с контролиран удар на "Розета" в самата комета. Година по-късно учените все още откриват неочаквани изненади в данните, които са изпратени от "Розета", включително снимка от повърхността на кометата секунди преди удара.

Космическите мисии през 2016 г. - равносметката в снимки

Последна надежда за роботчето "Филе"

По време на работата на "Розета", данните, които тя изпраща до Земята, са разделени на пакети. В тях се съдържат както данни от телеметрията, така и елементи от снимки. Учените смятаха, че са получили всички снимки от "Розета", но се оказа, че апаратът е имал последна изненада за тях.

Наскоро учените на ЕКА са открили още няколко пакета с данни на един от сървърите. Автоматичните алгоритми не ги определили като снимка, защото след анализа на учените се оказало, че кадърът не е цял, а само половината. Данните обаче са били достатъчно, за да могат учените да възстановят снимката.

"Филе" предостави доказателства, че кометите са космически лаборатории

Тя е направена на 30 септември 2016 г. на около 19 м. над повърхността на планетата. Ширината на кадъра включва пространство с дължина около 1 метър.

Селище на Луната – първа спирка към Марс

"Розета" прекара над 12 години в космоса, като през повечето време пътуваше до кометата. След това успешно застана в орбита около нея и я наблюдаваше в продължение на 2 години.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@