9
Кв вавата история с отрязания пенис, която се завъртя по световните медии, би имала малко или много добър край, ако мъжкият атрибут на американеца не бе хвърлен от собствената му съпруга в мелницата за хранителни отпадъци.

Ако по-голямата част от важния орган бе оцеляла, тя би могла да бъде пришита обратно, обяснява хирург пред "Лайв сайънс".

Според уролога Андрю Креймър от медицинския център на университета в Мериленд това е най-добрият вариант предвид лошата ситуация.

За да е успешна подобна операция, пенисът трябва да бъде поставен в лед и пришит обратно в рамките на 24 часа.

В случая с мъжа от Калифорния вече е късно за това, тъй като инцидентът е станал в понеделник през ноща.

Когато обаче (както в случая) пенисът не може да бъде възстановен, т.е. няма цяло оцеляло парче, трябва да се конструира нов орган, обяснява лекарят.

За целта се взема "присадка" от мускул - обикновено от предмишница или бедро, който се свързва към областта на пелвиса. Той трябва да е свързан така, че да е достатъчно кръвоснабден.

След това мускулът се покрива с кожа, взета от друга част на тялото на пациента.

Подобен орган обикновено е сексуално функционален - т.е. мъжът би могъл да получи ерекция. За да спомогне за това, в него би могла да се постави и специална протеза.

В естетично отношение, обаче, новият мъжки атрибут няма да изглежда "нормален".

Ако уретрата - пикочният канал, който извежда извън тялото урината от пикочния мехур и е свързан с пениса, е била срязана, тя трябва да се възстанови все някъде.

Обикновено хирурзите я извеждат по-долу, под скротума, което означава, че мъжът ще трябва да уринира седнал.

Мъж с присаден пенис може да получава и оргазъм, като нервните окончания, участващи в това преживяване, не са пострадали. Няма обаче да може да еякулира.

Ако пък иска да стане баща, ще трябва да се извлече сперма от тестисите му и жената да се забремени ин витро.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@