9
Зк кончината на двама утвърдени български философи, които колегите им определят като едни от най-моралните в гилдията си, съобщиха от БАН и от Софийския университет "Св. Охридски Климент".

Един след друг ни напуснаха проф. Иван Слаников и проф. Добрин Спасов.

На 15 септември си отиде проф. Иван Слаников - специалист по пси­­­хология и философия на религията, етика и философска антропология, съобщи ст.н.с. д-р Стефан Пенов от Инс­ти­тута по философски изследва­ния (ИФИ) при БАН .

Проф. Слаников е работил като преподавател по философия и пси­хология на религията, беше ветеран в ИФИ, един от основателите на секция "Философия на религиите".

Сред книгите му са "Бог като понятие и ка­то ценност"-2004; "Ре­ли­гията и науката - духовни подстъпи към све­та и чов­ка"-2005;"Отношенията Бог-свят"-2006.

Погребението му ще бъде утре  в 13 часа на Централните софийски гробища.

Академичната общност на Софийския университет винаги ще помни проф. Добрин Спасов като добър учен, приятел и колега, който остави дълбоки спомени у всички, които го познаваха, пишат днес от СУ "Св. Климент Охрински".

Научните интереси на проф. Спасов са в областта на логиката, гносеологията, историята на философията и съвременната философия. Автор е на редица монографии и учебници.

Той е роден през 1926 г. в Берковица. Завършва "Философия" в Софийския университет през 1950 г.  и посвещава живота си на "Алма Матер": от 1951 г. е асистент, през 1961 г. е избран за доцент, а през 1972 г. става професор.

Бил е ръководител на катедра, зам.-декан на Философския факултет, председател на Специализирания научен съвет по философия при ВАК, както и главен редактор на сп. "Философска мисъл". През 1984 г. е избран и за член-кореспондент на БАН.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@