2
За загадъчната същност и необикновената съдба на един забележителен етнос - каракачаните, разказва новият брой на сп. "Нашънъл джеографик".

Името каракачани (черни бегълци) произхожда от цвета на облеклото, което носели в миналото тези хора, макар да се оказва, че най-старите им носии всъщност са били тъмночервени.

Редица изследователи ги смятат за потомци на най-древното население на Балканите, предшестващо и траки, и елини. Други търсят тракийския им произход или гръцките корени.

Известни като "последните номади на Европа", самите каракачани са убедени, че някога са водели уседнал начин на живот и са били сред последните защитници на Константинопол.

Авторът Любомир Кюмюрджиев и фотографът Иво Данчев се срещат с представители на тази общност и им гостуват, за да ги опознаят.

За една от тях - Велика Грунова(на снимката), традициите на нейния етнос са постоянен източник на вдъхновение. Тя знае множество старинни песни и завладяващи истории за лекувания, наричания, урочасвания и чудеса.

Разказите можете да прочетете в септемврийския брой на изданието.

За статията "Бъди като Балкана: На гости у каракачаните" сп. "Нашънъл джеографик" - България (NGM.bg), получи наградата Best Edit от международната редакция.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@