7

В ече няколко месеца НАСА няма контакт с марсохода Opportunity заради силната пясъчна буря, която обхвана цялата планета. Още през юни т.г. агенцията обяви, че без достатъчно слънчеви лъчи, марсоходът не може да захранва батериите си и следователно да се отоплява, което създава риск за него. Въпреки че и до сега опити за комуникация са неуспешни, НАСА продължава да запазва оптимизъм.

Непозната отломка притесни екипа на марсохода Curiousity

Марсоходът Curiosity си честити своя 6-ти рожден ден

Агенцията прави редовни опити да се свърже с Opportunity. През август екипът си даде 45 дни срок, след който ще счита мисията за прекратена. Този срок изтече, но въпреки това учените все още не искат да обявят край на Opportunity.

Бурята на Марс обхвана цялата планета

Телескоп за пръв път засече звезда да унищожава планета

В момента пясъчната буря продължава, но вече започва да намалява своята интензивност. Вместо това започва период на ветрове, който учените се надяват да ускори изчистването на атмосферата. Този период ще продължи приблизително от ноември до януари 2019 г. Надеждите на учените са, че вятърът ще издуха и поне част от натрупалата се прах по слънчевите панели, за да може Opportunity да получи достатъчно слънчеви лъчи, да презареди батериите си и да се направи нов опит за контакт.

Учените искат да са сигурни, че е направено всичко възможно и са изчакани най-благоприятните условия, за да е ясно, че Opportunity наистина не работи и няма шанс да продължи мисията си. За сега мисията е в очакване поне до януари 2019 г., когато НАСА ще преразгледа ситуацията отново.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@