6

Х ирургът Серджио Канаверо иска да стане първият в историята, който е извършил трансплантация на човешка глава. Канаверо подготвя процедурата вече две години и смята, че в рамките на следващите 10 месеца ще може да я реализира, съобщава онлайн изданието CNET.

Канаверо обяви проекта си в началото на 2015 г. Сега пред германското списание OOOM Канаверо казва, че операцията ще бъде извършена в Китай. Пациентът обаче ще е друг. Първочнално това трябваше да бъде мъж, който страда от атрофия на гръбначните мускули. Вместо него обаче, първият пациент ще бъде китаец, но подробности за него не се съобщават.

Нанороботи ще се борят с раковите заболявания

Устройство разпознава грип само по дъха на човека

Китайски хирурзи също ще помагат на Канаверо в процедурата. Очаква се операцията да продължи 36 часа. Според специалиста основно предизвикателство е тялото да приеме новите нервни връзки. Канаверо твърди, че вече е направил успешна подобна операция с маймуна. Други хирурзи обаче са категорично против проекта. Според тях има проблеми както от етична гледна точка, така и от научна. Например никой няма представа как мозъкът и главата ще реагират на различната среда, която е в новото тяло.

Изкуствен интелект открива болести по дъха на пациентите

Учени са на път да създадат сърце от стволови клетки

"Това, което мога да разкрия в момента е, че има огромен напредък в медицинските експерименти и това, което само преди няколко месеца изглеждаше невъзможно, сега може да се реализира. Постигнатото досега несъмнено ще направи революция в медицината", коментира Канаверо.

Той вече дори гледа към следващия си проект - трансплантация само на мозък. Канаверо смята, че може да реализира тази цел в рамките на следващите три години. "Мозъчна трансплантация има редица предимства. Първо почти няма да има реакция на имунната система и това означава, че няма да има проблем с отхвърляне на органа. Това, което може да е проблем, е че мозъкът ще е в различен череп и нищо от оригиналното ти тяло няма да е същото", коментира Канаверо. Той е уверен в успеха и на двата проекта, но не коментира етичните въпроси и смята, че ползите ще са по-големи и важни.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@