Можете ли  да си представите света без стъкло?
Източник: Thinkstock/Guliver
2

П редставете си света – без да знаем, да сме чували и да познаваме стъклото. Можете ли да го направите? Опитвали ли сте се някога да си обясните какво представлява този материал за нас? Вероятно не сте. 

Това не е нещо, за което мислим всеки ден, защото сме заети с много други, по-важни занимания. Приемаме много от нещата около нас като даденост и дори не знаем откъде идват, откога ги ползваме и как ги добиваме, как се правят и какво коства това, пише Luba6ky в Smartnews.bg

Нека се замислим за момент как щеше да изглежда светът около нас, ако го нямаше стъклото.

За да го направим, първото нещо, което трябва да обобщим, е в кои области ползваме този материал. Разбира се, най-очевидните и лесни за назоваване са чашите, чиниите, очилата и прозорците. Все неща, които ползваме и виждаме всеки ден.Може би ще се изненадате, но стъклото се ползва на още много други места: електрическите крушки, огледалата, екранните тръби на компютърни монитори и телевизори, влакна и какво ли още не. Тези неща пък от своя страна са свързани с толкова други части от живота ни, че дори е трудно да се изброят всичките. Стъклото има толкова дълбока и комплексна връзка в нашето ежедневие, че просто е невъзможно да си представим света без него. 

Най-интересното е, че

тепърва започваме да откриваме истинския потенциал на стъклото,

макар то да се е използвало още по времето на Римската империя, а и преди това. 

Има сведения, че естествени стъкла като обсидиана са използвани още през каменната епоха. За първи път производство на стъкло е документирано в Месопотамия и Египет в средата на IV хилядолетие пр.н.е., когато стъклото за пръв път е използвано като глазура за керамични предмети. 

През I век пр.н.е. се появява техниката на духаното стъкло и крайно редките и ценни дотогава предмети стават много по-обичайни. В Римската империя вече се произвеждат много предмети от стъкло, най-вече вази и бутилки.

Източник: Thinkstock/Guliver

С времето използването и обработването на стъклото се развива стремглаво. През последните 500 години – време, в което човечеството е направило някои от най-големите си открития, употребата на стъкло става невъобразимо голяма в изключително много сфери: самолети, сухопътен транспорт, телекомуникации, осветление, строителство и т.н. 

В този период се заражда и лидерът на пазара, който до ден-днешен е водеща фигура в тези среди, а именно Corning Incorporated. Първият им голям продукт бил фар, който имал две много важни за времето си способности – можел да се произвежда в различни цветове и не се чупел, когато капките дъжд падали върху него.

Времето обаче си лети и технологиите се развиват. Започвайки с някакви елементарни за днес изделия, Corning Incorporated вече се занимават с доста по-сложни и важни за развитието на технологиите неща. Например, давали ли сте си сметка, че възможността

оптичното влакно да се огъва, без това да нарушава преноса на данни, е именно откритие на Corning още през 60-те години?

Те открили как да решат този проблем, който днес отваря вратите за толкова много приложения в телекомуникационния бизнес. Така днес можем да пренасяме данни до 1 000 000 Gbps. 

Нека се върнем на стъклото в едно от най-познатите му приложения. Било то за стъкло на прозорец, или нещо друго, то е твърдо и лесно се чупи, ако го ударите или му приложите натиск. Нека да качим нивото една стъпка нагоре и да я наречем Gorilla Glass. Име, което вече всеки смартфон маниак е чувал. Име, което през последните години стана еквивалент за качество. 

Какво обаче представлява Gorilla Glass?

От научна гледна точка това е лист закалено стъкло от алкално-алуминиев силикат. На ненаучен език, това е защитното покритие на нашите телефони, което ги предпазва от драскане и чупене до някаква степен. Това обаче не е магическо покритие. И то си има предел, но без съмнение е значително по-устойчиво от обикновеното стъкло. 

Освен това, има и още едно важно качество – гъвкавостта. През последните 2-3 години почти всеки апарат вече има това защитно покритие, а прилагането в различни мултимедийни плеъри и преносими компютри става все по-голямо.

Трудно е да се каже какво ще ни донесе утрешният ден, но поне може да надникнем леко какво се готви. Първо започвам с факта, че Corning Incorporated преди няколко дни обяви Gorilla Glass 4. Всяка година Corning ни казва, че пуска по-силно, по-трайно и издръжливо стъкло, проектирано да издържи на всички изтезания, на които ще го подложат потребителите. Миналата година за Gorilla Glass 3 се каза, че е по-устойчив на ежедневните заплахи като носене в джоба с ключовете за колата например. Все пак с времето се разбра, че това не е 100% сигурно, защото дори и третото поколение на Gorilla Glass може да се чупи. Gorilla Glass 4 обаче ще се фокусира върху може би най-големия проблем – изпускането.

Причината да се насочат именно в тази посока е фактът, че това е най-често срещаното явление при потребителите и тогава се чупят най-много устройства. Така учените на компанията започват да правят стотици тестове, докато не създадат продукт, който да е максимално устойчив. В крайна сметка

Gorilla Glass 4 оцелява при падания до 80% от случаите и показва до два пъти подобрение в сравнение с Gorilla Glass 3.

Но телефоните не са всичко и не само тук може да насочваме знанията и откритията си. Оттук тръгна походът на Gorilla Glass, но къде ли ще стигне? 

Нека вземем за пример стъклото на колите. То е здраво, даже много по-здраво от това вкъщи. Причината е, че се състои от две ламинирани части, а между тях има смола. Тя държи двете части и прави цялостната структура много по-здрава. Затова, когато стъклото на кола се счупи, то не става на сол и не се разпилява по земята, а просто се появява така наречената „паяжина“, но стъклото все пак остава цяло до някаква степен.

Ако надзърнем в бъдещето, то изглежда доста интересно според Corning. Вземайки същото стъкло за автомобил, но вместо да го направим от две еднакви парчета, просто сменим задното с Gorilla Glass, получаваме резултат, който е наистина впечатляващ. 

Цялата конструкция става доста тънка и лека, а същото време и много по-здрава. При направен тест, който да ни покаже нагледно за какво става дума, ясно се вижда, че ако едно обикновено камъче удари обикновеното стъкло с висока скорост, то ще направи дупка в него, като при удара ще се отделят частици, които реално влизат в купето на колата и могат да нанесат щети на пътуващите. При същия тест, направен на стъкло, което се състои от един пласт Gorilla Glass, се вижда, че този проблем не съществува.

Знаейки какво е значението на стъклото в нашето ежедневие, виждайки този прост пример и проследявайки развитието на компании като Corning Incorporated, само можем да предполагаме какво би било бъдещето на стъклото. 

Материал, който ползваме и познаваме от стотици години, имащ толкова голямо значение за почти всеки аспект от живота ни, трябва да бъде надграждан непрекъснато, докато разберем всичките му приложения и способности. За момента знаем само част от тях, а

очевидно тепърва имаме какво още да открием и научим за стъклото. 

Вече знаем, че може да го използваме в строителството, за защита, за удобство, в транспорта, дома, здравеопазването, науката и къде ли не. Сега остава да разберем по какъв начин можем да подобрим свойствата му.

Вижте още новини от Smartnews.bg

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 8 минути

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 17 минути

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 42 минути

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 44 минути

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 56 минути

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 1 час

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 1 час

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 1 час

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 1 час

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 1 час

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 1 час

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 1 час

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 2 часа

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?