3

Б ритански и американски учени определиха 100-те най-отличаващи се и застрашени птици в света на база не само на това колко са редки, но и по уникалния им външен вид, поведение и еволюционна история, съобщи Би Би Си.

В списъка, съставен от специалисти на лондонското Зооложко дружество и Йейлския университет, са някои от най-големите и невероятни птици в света, както и други необичайни видове, застрашени от изчезване.

На първо място е гигантският ибис.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Това е националната птица на Камбоджа. Височината ѝ е над 1 м, а тегло – 4,2 кг. От нея са останали само 230 двойки, като се очаква още да намалеят заради унищожаването на хабитата им, а и яйцата им са любими на някои бозайници.

На второ място е новокаледонският козодой, от който се смята, че са останали 50 броя, макар и техен представител да не е виждан от 1998 г.

Трети е калифорнийският кондор, който е с размах на крилете 3 м. През 1981 г. популацията им е била едва от 21 птици, като въпреки усилията за опазването им, в дивата природа тяхно пиленце се е излюпило чак през 2003 г.

Източник: Thinkstock/Guliver

Най-тежкият папагал – новозеланското какапо, е четвърти.

Птицата е нощна и не може да лети. Тя живее само на три малки острова. Благодарение на усилията за съхраняването на вида популацията бавно се е увеличила до 125 екземпляра.

На пето място е птицата кагу, която живее на най-големия остров на Нова Каледония. Тя почти не лети, а заради пепеливобелите ѝ пера местните я наричат "призрака на гората".

За опазването на половината от 100-те птици в списъка не се правят почти никакви усилия.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@