Алтернативата: Свинско в епруветка
Прасенца в свинеферма се радват на новината.   
Източник: ЕПА/БГНЕС
14
Сн нско в епруветка - такъв е резултатът от усилията на холандски учени. Те са превърнали свински стволови клетки в ивици месо, но се надяват скоро да произведат и пържола.

Учените от Университета на Маастрихт смятат, че един ден тази технология може да предостави зелена алтернатива на отглеждането на животни за месо, да направи храните по-здравословни и да ограничи световния глад.

Изследователите "отглеждат" свинско в лабораторни условия от 2006 г. и макар засега да не са го докарали много на вкус, се надяват, че откритието им ще се окаже фундаментално.

Биологът Марк Пост от университета, част от In-vitro Meat Consortium (мрежа, от изследователски институции, провеждаща експериментите) описва получената месна тъкан като подобна на мида - твърда, но леко жвакаща и лепкава. Причината е, че лабораторното месо

засега има по-малко протеини от традиционното

Опити да получат "месо в епруветка" правят и екипи в САЩ, Япония и скандинавските страни, но холандският проект се смята за "най-напред с материала".

В САЩ подобен експеримент бе финансиран от НАСА, която се надяваше астронавтите да могат сами да си произвеждат месо по време на експедициите в Космоса. Резултатите обаче - тънки месоподобни нишки, отказаха агенцията, която реши, че най-добрата алтернатива е вегетарианската диета.

За да направят свинско, Пост и колегите му изолират стволови клетки от мускулни клетки на свине, след което ги оставят в "супа" от основните хранителни вещества да се делят до желания брой.

Засега учените са успели да създадат само месни ивици, дълги около сантиметър. За да стане малка пържола обаче, този процес трябва да продължи около 30 дни, според Пост.

Технологията предлага обещаващи здравословни възможности

Рибните стволови клетки например могат да се използват за генериране на изключително полезните Омега-3 мастни киселини, които да се "добавят" към лабораторното месо, заменяйки обичайните тежки мазнини, които водят до запушване на артериите и високо кръвно.

Теоретично, учените биха могли да създадат идеалния здравословен хамбургер, който да предотвратява вместо да предизвиква инфаркти.

Според Пост техните месни ивици могат да се използват дори сега - в колбаси като кренвиршите или хамбургерите.

Основният проблем на учените към този момент е, че не могат да възпроизведат съдържанието на протеини в обикновеното месо, където те могат да достигнат до 99%. В лабораторната алтернатива процентът е около 80, а останалото е предимно вода и нуклеинови киселини.

Всъщност, никой от изследователите не е опитвал от месото досега, но според Пост ниското съдържание на протеини означава, че то едва ли има вкус на сочно свинско.

Холандските учени са започнали експериментите със стволови клетки от свине, тъй като с тези животни имат най-много опит, но технологията би трябвало да е напълно приложима и за други видове меса - пилешко, агнешко и говеждо.

Някои експерти обаче предупреждават, че лабораторното месо може да носи потенциални рискове за човешкото здраве, които още не са проверени. Както при всички генно-модифицирани храни, за това ще трябва известно време.

Освен това органичното земеделие разчита на редуване на реколтите и говедата и извеждайки животни от това уравнение

може да наруши екосистемата

Разбира се, един от най-силните критични аргументи е дали изобщо подобно "месо" може да съперничи на вкуса на истинската прясна свинска пържола, тъй като това не е само въпрос на генетика, но и на с какво са хранени животните и т.н.

От друга страна, според експертите това е една изключително благоприятна алтернатива за околната среда, която би могла да намали вредните емисии с близо 95%. С толкова ще спадне и употребата на земя и водни ресурси.

Друга придобивка е, че методът може да реши много проблеми с недостига на храна по света, което разбира се ще означава, че много повече"лаборатории фабрики" трябва да заработят, за да осигурят продукция в подобни количества.

Според някои прогнози консумацията на месо ще се удвои до 2050 г., тъй като средната класа в развиващите се страни включва все повече месо в хранителния си режим.

Пост предполага, че ако лабораторното месо започне да се произвежда масово, цената му ще бъде колкото или по-малка от тази на обикновеното месо.

Не се знае колко време ще е нужно, и какви ресурси, за да започне изкуственото месо да се произвежда и предлага масово - година или десет, но засега това, което учените могат реално да предложат, е създаденото от тях да се включва в продукти като кайма, хотдози, хамбургери и различни салами.
Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Байдън подписа указа за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО

Байдън подписа указа за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО

Свят Преди 4 часа

Това е най-значителното разширяване на военния алианс от 90-те години на миналия век

Задочен спор между КЗП и министър Стоянов

Задочен спор между КЗП и министър Стоянов

България Преди 7 часа

От КЗП обвиниха Никола Стоянов в политически натиск, а от МИ категорично отрекоха

Смениха шефа на ГД "Национална полиция"

Смениха шефа на ГД "Национална полиция"

България Преди 10 часа

За временно изпълняващ длъжността е назначен Атанас Илков

Румен Дунев

Войната по пътищата няма да спре, докато не изчезне чувството за безнаказаност

България Преди 12 часа

Интервю с Румен Дунев - един от най-добрите и разпознаваеми автомобилни състезатели у нас

<p>Учените с пробив в борбата с рака</p>

Пробив в медицината: Учени откриха възможност за ранно диагностициране на рака

Любопитно Преди 12 часа

Методът се оказва надежден, чувствителен и бърз

Бойко Борисов

Осъдиха Борисов за клевета срещу началник на кабинета на Рашков

България Преди 13 часа

Фичерова твърди, че честта и достойнството ѝ били засегнати

Vivacom започва да предлага EON TV без срочен договор

Vivacom започва да предлага EON TV без срочен договор

Технологии Преди 13 часа

Предплатената услуга се активира бързо и лесно онлайн

Париж забрани руснаци да посещават средновековна крепост

Париж забрани руснаци да посещават средновековна крепост

Свят Преди 13 часа

Замъкът Венсен е сред най-добре запазените паметници от този вид в Европа

Очевидец: Бой и заплахи за убийство на жена в Пещера

Очевидец: Бой и заплахи за убийство на жена в Пещера

България Преди 13 часа

Очевидец твърди, че пристигналите полицаи не направили нищо

Отново пламнаха дюните в Несебър

Отново пламнаха дюните в Несебър

България Преди 13 часа

Движението в района е спряно

Пожарът край „Росенец“ уби човек

Пожарът край „Росенец“ уби човек

България Преди 13 часа

Гори и край село Белила

Българче направи видео послание за Капсулата на времето на ООН

Българче направи видео послание за Капсулата на времето на ООН

Любопитно Преди 13 часа

Свят без войни, разбирателство между всички хора, модерни технологии, които слагат край на тежки болести са само част от надеждите, представени в него

Пожар обхвана гора и къщи в Средна гора

Пожар обхвана гора и къщи в Средна гора

България Преди 13 часа

Няколко екипа огнеборци са на място

Алпите

Разходка с електрически велосипед по маршрута "Алпийски кръг" (ВИДЕО)

Свят Преди 14 часа

Швейцарският кантон Граубюнден разкрива приказни гледки

Масов бой между пациенти в Плевен

Масов бой между пациенти в Плевен

България Преди 14 часа

Участниците не се подчинили на разпорежданията на полицията