Андраш Пали, главен технически директор на Vivacom: Клиентите ни получават най-голямото 5G покритие в страната без увеличаване на цената на абонаментния им план
Андраш Пали   
Източник: Vivacom
0

М обилните мрежи от пето поколение (5G) вече са в България и се развиват с много голямо темпо. Те привличат и все по-голям интерес както от бизнеса, така и от крайните потребители. Както всяка нова технология, около 5G също има въпроси например за кого е полезна, както и за цената и наличността на услугата и дали тя ще е лесно достъпна за всички. Разговаряме с главния технически директор на Vivacom Андраш Пали, който дава повече подробности за най-важните за клиентите фактори около 5G технологията.

Как навлиза 5G в страната към момента? Технологията и внедряването оправдават ли очакванията ви?

Въпреки че пандемията забави някои чисто административни процеси, като например  тръжната процедура за радио-честотния спектър в обхват 3.6 GHz, в който оперира 5G, ускорената дигитализация и изисквания на клиентите и пазара стимулираха навлизането на технологията. През април тази година Vivacom спечели лиценз за честотна лента 3700–3800 MHz, но месеци преди това успяхме да стартираме първата търговска 5G мрежа в България – в 27 областни града в страната, на честотите, използвани за 4G и прилагане на технологията за динамично споделяне на спектъра. Така успяхме навреме да предложим на нашите потребители и партньори решение, чрез което те  да получават най-модерен стандарт на услуги, и то когато са им най-нужни. Заедно с това, въпреки пандемията, не спряхме да инвестираме и да работим усилено, за да надграждаме и развием архитектурата на C-Band мрежата на 3600 Мнz, както и да обогатяваме портфолиото от  съвместими с мрежата устройства. И така към днешна дата сме горди да сме операторът с 5G мрежата с най-голямо покритие в страната[1], като нашите настоящи и бъдещи клиенти могат да се възползват от по-високата скорост, големия капацитет, ниската латентност и сигурността на 5G в над 200 населени места и курорта.

Източник: Istock

Потребителите често се объркват, когато става дума за различните версии на 5G. Кое е най-важното, което трябва да знаят?

Без да навлизам в тясноспециализирана терминология, искам да подчертая, че 5G технологията е една и съща при всички, както е например електроенергията – няма по-добра или по-лоша, мега или хипер; потребителите искат да включат уредите си и те да работят. Същото е и при мобилните мрежи, като спецификата е, че 5G може да бъде внедрена на различни спектрови честоти и съответно всеки телеком следва своя индивидуална стратегия за това. Vivacom избра една от най иновативни световни практики, прилагана от оператори като Swisscom, Play, Vodafone, Verizon и AT&T, при старта на своята мрежа – DSS метода, за който спомена. А към момента вече използваме не една, а три честоти за 5G – 1800Mhz, 2100Mhz, 3600 Mhz. Това позволява да не се прави компромис между покритие и скорост, а двете да се постигат едновременно, така че предимствата на новата технология да достигнат до максимално количество клиенти.

Що се отнася до това какво е най-важно за потребителите по отношение на 5G, имаме отговор от проучване, което агенция „Прагматика” проведе в края на юли. То ясно показва, че докато скоростта е определящ критерий за оценка на качеството на предишното поколение мрежи, по отношение на 5G водещият фактор е покритието. Като цяло клиентите са удовлетворени от скоростта на 4G мрежите в България и затова от следващото поколение търсят основно сигурност и стабилност на връзката, независимо от мястото, на което се намират.

Кои ваши клиенти вече могат да се възползват от 5G мрежата и как става това?

Нашият стремеж винаги е бил да правим най-модерните телекомуникационни услуги масово достъпни, затова и 5G вече е част от всички мобилни абонаментни планове на Vivacom, без допълнително заплащане за настоящи и бъдещи клиенти. По този начин следваме стратегическите си цели да развиваме всички основни услуги, да въвеждаме нови и да обогатяваме продуктовото си портфолио, както и да предлагаме допълнителна стойност и достъп до най-модерните технологии на нашите клиенти и партньори, за да запазим лидерската си позиция на пазара и да отговорим на нарастващите му изисквания.  Заедно с това достъпът до 5G с всички наши мобилни абонаментни планове, без допълнително заплащане, отговаря и на конкретни очаквания на потребителите – вече цитираното социологическо изследване показва, че що се отнася до технологичните детайли за мрежата те не са приоритет за тях. Но 61% от анкетираните изразяват опасение, че използването на новата технология ще увеличи месечната им такса. С Vivacom те получават не само най-голямото 5G покритие в страната, но и достъп до всички предимства на новата мрежа  без да има увеличаване на стандартната цена на месечния им план. В добавка разширяваме и портфолиото ни от 5G смартфони, включвайки разнообразни модели – от премиум сегмента до средния клас.

Източник: Istock

Какви са конкретните ползи от внедряването на 5G? В кои сфери технологията има най-голямо приложение?

5G мрежите са ключов фактор за развитие на иновации и за същностна промяна в начина, по който работим, учим и се забавляваме. Стъпвайки на тях, ще се усъвършенства автоматизацията на редица производства, масовото въвеждане на автономни роботи и машини, вкл. автомобили, развитието на изкуствен интелект и приложения. Технологията e и задължителна инфраструктура на концепцията за умните градове, която е предизвикателство за мрежите с нарастващия брой устройства, изискващи свързаност. Точно тук имаме драстична разлика – 5G ни позволява да адресираме около 1000 пъти повече едновременно свързани устройства на единица площ. Вече сме свидетели как на много места пилотно се въвежда умно сметосъбиране, паркиране, системи за сигурност, енергопотребление, образование, земеделие; и виждаме ползите от тях. Ние си партнираме с повечето общини, много от институциите и различни компании, с които заедно разработваме иновативни проекти с  конкретни резултати, както за бизнеса, така и за обществото. 

Последното поколение мрежи са и пътят към ускоряването на дигитализацията на публичния сектор, имат роля и при зеления преход, способствайки за значително намаляване на екологичния отпечатък на компаниите, докато същевременно те увеличават производителността си. Предимствата са многобройни и в редица сфери, като тепърва предстои да видим разгърнат целия им потенциал. Във Vivacom работим активно за това, като само за тази година например планираме да вложим в инфраструктурата си почти 120 милиона евро. Правим го защото вярваме, че добрата подготовка, надеждността и поставянето на клиентите във фокуса на усилията ни са ключът към успеха.

Както Пали споделя, 5G има огромен потенциал, който вече започва да се реализира. Мобилните мрежи от пето поколение са заложени като катализатор и двигател на множество иновации и икономически ползи, като това са очакванията не само на бизнеса, но и на институции по целия свят.


[1] Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 16.08.2021 г. за 5G покритието на операторите по брой населени места и курорти. 5G мрежата е достъпна за всички настоящи и бъдещи клиенти с мобилни абонаментни планове и съвместими устройства. Повече информация на vivacom.bg

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 21 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 45 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 1 час

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 2 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 10 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса