4

П реди години касетите с магнитна лента бяха популярни не само за запис на музика, но и на данни. И макар технологията да е доста стара, в нея има още потенциал. Затова Sony и IBM са работили заедно в постигането на нов рекорд при аналоговото съхранение на данни, съобщават самите компании.

Макинтош компютрите или другата история на Apple

Полезни хитринки за Windows 10

Техни учени са създали подобрена магнитна лента, която може да съхранява 201GB данни на квадратен инч. Предишният рекорд беше 123GB на квадратен инч. Резултатът е, че новата касета може да съхранява 330ТВ данни спрямо 220ТВ при предишния рекорд през 2015 г.

Историята на забравения бутон от клавиатурата

Според IBM това дори не е максималното, на което новата технология е способна. За целта е използван нов метод чрез наночастици, които позволяват дължината на лентата да се увеличи. Освен това са добавени и още слоеве към лентата, което също увеличава нейния капацитет.

IBM създаде атомен твърд диск

Проектът е вече в своята 11-та година на разработка. В началото касетата може да съхранява само 6.67GB на квадратен инч или 8ТВ общо. От 2006 г. насам развитието на технологията е повече от впечатляващо. Технологията може да се използва за съхранение на големи обеми от информация, която не се използва често. С подобен проблем се сблъскват повечето компании за облачни услуги, които трябва да инвестират в скъпи сървъри, които през повечето време не са използвани с максималния си капацитет.

IBM и Sony смятат, че в технологията има потенциал за развитие за още доста години. Новият метод позволява капацитетът на касетите да се удвоява на всеки две години за поне 10 години напред.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@