Синдромите на компютърната мишка
Също както при традиционните зависимости, пристрастените към интернет създават проблем на мениджърите   
Източник: Сп. Мениджър
0

Усещате ли как се променя мозъкът ви? Вие прекарвате поне 10 часа на ден с компютъра, мобилния телефон и телевизора. Те ви заливат с непрекъснат поток от информация.

Толкова много, колкото поколението преди вас е получавало за година. Нека не ви звучи пресилено, пише Димитрана Александрова в последния брой на сп. "Мениджър".

Помислете колко книги, вестници, списания трябваше да прочетете преди двайсетина години, за да научите това, което сега намирате само с написването на една ключова дума в мрежата.

Учените твърдят, че за 30 години обемът информация, поглъщанa от хората, се е утроил. Според изследване на Университета на Калифорния в Сан Диего обработваме към 100 хил. думи на ден, без да се броят разменените реплики, докато си бъбрим.

Те са еквивалентни на 34 гигабайта информация, които достигат до мозъка през очите и ушите, и той трябва да ги възприеме. Това провокира еволюция на мозъка и ще доведе до зараждане на нови нервни клетки и връзки. Преди да започнат структурните промени, потокът от информация обаче води до

пристрастеност към интернет, сравнима със зависимостите от алкохола, дрогата

или тютюна. От нея следват социални, психически и физически увреждания. Ортопедите дефинираха нова професионална болест - синдром на компютърната мишка. Това е възпаление на ръката, плешката и шията, което се появява вследствие на дългите часове, прекарани в щракане на бутона.

RSI (Repetitive Strain Injury) предизвиква силни болки и невъзможност да се работи. Затова лекарите препоръчват на всеки час раздвижване и малко гимнастика поне с ръката, която движи мишката.

Британски изследователи от Университета в Нюкасъл докладват за възраждане на рахита. Някога това е било заболяване на бедните, свързано с недостиг на витамин D заради лошо хранене и липса на слънце.

Сега е обратното - засегнати са хората, които работят в офиси, и деца от заможни семейства, които прекарват много време пред компютъра. Освен че уврежда костите, липсата на витамин D води до сърдечносъдови болести и диабет.

Медиците съветват да се обърне специално внимание на проблема

и да се яде повече храна, богата на витамина - например мазна риба като сьомга, скумрия, херинга.

Важно е да се прекарва и повече време на слънчева светлина. Изследвания доказват, че е от ключово значение да има пауза между пребиваването пред компютъра и лягането, защото иначе трудно се заспива и се спи неспокойно.

Американци установиха, че светлината на екрана променя биологичния часовник и потиска производството на хормона мелатонин, който регулира съня и бодърстването. Според психиатрите нарушенията на съня са един от сигурните симптоми на интернет зависимостта.

Учените все още не са приели общовалидна дефиниция на болестта. Става дума не просто за използване на компютър и интернет за работа, информация, забавление, общуване, а за цялостна промяна на личността -

човек започва да възприема виртуалния живот като реален.

Той прекарва цялото си свободно време в мрежата, развива болезнена привързаност и изпитва тревога дори когато за малко е лишен от връзка. В Германия например статистиката показва, че засегнати в различна степен са над 2 млн. души.

Онлайн зависимостта е официално обявена за заболяване в Китай, Американската асоциация на психиатрите се готви да направи това през 2012 г. Според правителството в Пекин симптомите са непреодолимо желание за влизане в мрежата, умствено и/или физическо изтощение, раздразнителност, разсеяност, нарушения в съня.

Всеки, който прекарва поне шест часа на ден пред компютъра и в продължение на три месеца има поне един от симптомите, е хванал болестта и трябва да отиде на психиатър.

Има и клиники за лечение. Там лекари пробваха да откажат пристрастените към мрежата, като им правят електрошокове, та се наложи Министерството на здравеопазването да забрани използването им. В САЩ има центрове, които изследват интернет зависимостта и я лекуват още от средата на 90-те години.

Все повече учени в света се занимават с проблема и емпирично установяват връзката между пристрастеността към мрежата и психичните заболявания. Според проф. Пайър Стийл от Университета на Калгари през интернет ерата те рязко са зачестили - преди от някаква форма на разклатена психика е бил засегнат един на 20, сега е всеки четвърти.

Проф. Джоузеф Ферари от Чикаго твърди, че онлайн манията влече към депресия. Изследване на учени от Кралския колеж в Лондон експериментално установи, че пристрастените към мрежата са пет пъти по-потиснати от останалите.

Д-р Вон Бел обаче казва, че тепърва ще изследват кое е първото - дали депресираните търсят утеха в интернет, или интернет причинява депресивните им състояния. В друго изследване д-р Арик Сигман посочва, че преди 20 години британците са общували на живо повече от шест часа на ден, а сега - около два часа. Биологът изтъква, че

контактите през мрежата променят не само социалните, но и физиологичните процеси,

например отслабват имунната система. Учени от института "Кинси" пък предупредиха, че мрежата променя и сексуалността. Смята се, че порнозависимостта е от често срещаните интернет зависимости.

Обяснението е, че общуването на живо изисква да се полагат усилия, за да се покажат партньорите в най-добра светлина, и въпреки всичко разочарованията не са изключени.

Технологиите позволяват на всеки да си създаде еротичен идеал и да получи богат чувствен опит от виртуалния секс, но това разрушава нормалната сексуалност и може да доведе до импотентност, обяснява директорът на института Джулия Хеймън.

В развитите държави все повече стават центровете и неформалните организации за лечение и взаимопомощ на интернет зависимите. Също като при алкохолизма и наркоманиите първата стъпка е пристрастеният да признае проблема си. Обикновено това се случва, когато бъде

уволнен от работа, защото не може да се съсредоточи заради изтощение

или да се удържи в офиса да не се занимава с онова, което най-много го привлича в мрежата.

Също както при традиционните зависимости, пристрастените създават проблем на мениджърите. Специалистите твърдят, че един от сигурните признаци е например дългото оставане в офиса след работно време - човекът предпочита да не е на място, където близки или приятели ще му пречат на манията.

Разсеяността и раздразнителността също са показателни. Съветът е зависимостта на служителя да не се подценява, защото вероятността тя да се задълбочи е по-голяма, отколкото да отшуми.

Добре е прекият шеф или специалистът по човешки ресурси да опитат да идентифицират проблема в дипломатичен разговор и да помогнат за преодоляването му, като отдалечат човека от компютъра или поне му възложат работа, която не изисква влизане в мрежата, за да го предпазят от изкушения.

Ако нищо не помогне, не трябва да има скрупули - макар и жертва на много по-модерна зависимост, интернет маниакът може да бъде точно толкова опасен в офиса, колкото и алкохоликът. Поне докато човешкият мозък не еволюира, за да изравни реалното и виртуалното.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 3 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 4 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 6 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 7 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 8 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 8 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 9 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 9 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 9 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 9 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 9 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 10 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 10 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 10 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 11 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 11 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen