2

М ного хора обичат да използват т.нар. емоджита в чат приложенията. Това са анимираните иконки, които символизират различни емоции. И докато за масовия човек те са забавни, за някои може да се окажат проблем. Съд в Израел например глоби двойка, с 2200 долара заради подвеждащи емоджита в чат съобщение, информира онлайн изданието TheNextWeb.

Социалните мрежи ни правят нещастни и дезинформирани

Причината е проста: емоджитата в съобщението "предават голям оптимизъм". Те писали на мъж, който отдавал имот под наем чрез реклама в интернет. Заради емоджитата мъжът останал с впечатлението, че двойката иска да наеме имота. Самият текст на съобщението също помогнал за това: "Добро утро. Интересуваме се от апартамента. Просто трябва да обсъдим детайлите. Кога е удобно за вас?"

Хазяйнът Янив Дахан свалил обявата от интернет и започнал преговори. След седмица разговори, двойката спряла да му отговаря след като му обещала, че ще му прати исканията си за промени в апартамента, но така и не го направила. Дахан в крайна сметка намерил други наематели, но подал оплакване срещу двойката за пропуснати ползи, като казал, че емоджитата са го подвели.

"Фейсбук" прави хората по-щастливи

Хората лъжат в социалните мрежи за почивките си

"Използваните символи в съобщението включват усмивка, бутилка шампанско, танцуващи фигури и други. Тези икони предават голям оптимизъм. Въпреки че съобщението няма силата на обвързващ договор между двете страни, то е накарало ищеца да постави голяма вяра в желанието на подсъдимите да наемат апартамента му", се казва в решението на съда. То допълва, че двойката е използвала емоджита и в други съобщения, включително и в последното. "Тези символи предават на отсрещната страна, че всичко е наред, което е подвеждащо, защото към този момент подсъдимите вече са имали колебания в желанието си да наемат апартамента", допълва още съдът. Затова е добре човек да има едно наум, когато добавя емоджита към съобщенията си.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@