Последната мисия на „Чалънджър“
Екипажът на „Чалънджър“   
Източник: Getty Images
5

Н а 28 януари 1986 г. се случва един най-тежките инциденти в историята на пилотираните космически мисии – този със совалката „Чалънджър“. По-малко от минута и половина след нейното изстрелване тя е обхваната от пламъци. Совалката се разпада за секунди. Кабината на екипажа остава цяла, но пада от височина 19 км. със скорост от над 320 км/ч и се разбива във водите на Атлантическия океан.

Умират всичките седем астронавти на борда. Случилото се шокира целия свят. До този момент „Чалънджър“ се считала за една от сигурните совалки, създавани от НАСА. С нея били извършени общо девет мисии, първата от които се състояла през 1983 г.

Десетата обаче се оказала фатална. Трагедията доведе както до прекъсване на изстрелванията на совалки, продължило две години и половина, така и до въвеждането на редица промени, имащи за цел да подобрят безопасността на космическите апарати.

Пожар, а не взрив

Повечето хора определят трагичния инцидент с „Чалънджър“ като експлозия, но това всъщност не е точно така. Истината е, че става въпрос за пожар, избухнал 73 секунди след изстрелването на совалката, на височина от около 14 км. Огненото кълбо, което обвило „Чалънджър“ за секунди, първоначално било определено като взрив от медиите, а също така и от някои представители на НАСА.

Последвалото разследване разкрило, че основната причина за случилото се е дефект в конструкцията на совалката. Оказало се, че били използвани гумени уплътнения, които губят своята еластичност при ниски температури, а нощта преди старта била много студена. В резултат, след изстрелването на совалката от десния ѝ спомагателен двигател бил изпуснат пламък, който попаднал върху главния горивен резервоар и връзката на двигателя с него.

За секунди избухнал голям пожар и цялата конструкция се разпаднала. Самият резервоар бил разкъсан, а изхвърлените количества течен кислород и водород създали огромното огнено кълбо, което на пръв поглед изглеждало като експлозия.

Пред погледите на милиони хора

Изстрелването на „Чалънджър“ било предавано на живо по телевизията, като се предполага, че по това време пред екраните били милиони американци. Това обаче не означава, че всички те видели трагичното събитие. Телевизионните канали, които предавали на живо изстрелването, прекъснали своето излъчване, когато совалката избухнала в пламъци. По-късно били разпространени записи на ужасяващия инцидент, но на практика само хората, събрали се в близост до стартовата площадка, станали непосредствени свидетели на случилото се.

Има и още една важна подробност – трагедията се разиграла в 11:39 ч. местно време. По това време повечето хора били на работа. От НАСА, обаче, предоставили телевизори в много училища, за да могат децата да проследят изстрелването. Причината за това била учителката Криста Маколиф.

Тя била част от екипажа на „Чалънджър“, избрана сред 11 хиляди кандидати по програмата „Учител в космоса“ (тя била обявена през 1984 г. от американския президент Роналд Рейгън). Идеята на НАСА била Маколиф да предаде няколко урока от орбита и да разкаже за престоя си в совалката на своите ученици, след като се завърне на Земята.

Критики срещу НАСА

Според редица експерти, които разследвали случилото се с „Чалънджър“, служителите на НАСА били подложени на значителен натиск в дните преди изстрелването. Основната причина за това били проблемите с приземяването на совалката „Колумбия“, състояло се десет дни преди трагедията – на 18 януари 1986 г. Освен това, стартът на „Чалънджър“ бил отлаган няколко пъти. След трагедията станало ясно, че месеци по-рано инженерът Роджър Бойсджоли предупредил за опасностите, които крият гумените уплътнения, превърнали се в причина за инцидента. Той уведомил своите началници, но докладът му бил пренебрегнат и сметнат за непрофесионален.

Съществуват и твърдения, че за изстрелването на „Чалънджър“ бил оказан натиск от Белия дом. Според тези слухове, Роналд Рейгън искал да включи темата за совалката в своята реч „За състоянието на съюза“ (традиционно обръщение на американския президент, което той произнася в началото на всяка календарна година). Повечето експерти, обаче, отбелязват, че тези твърдения са политически мотивирани и няма никакви доказателства в тяхна подкрепа.

Заради трагедията Рейгън отложил обръщението си към нацията (вместо на 28 януари, тя се състояла на 4 февруари) – единственият държавен глава в историята на САЩ, направил подобно нещо. Вместо това той произнесъл реч, посветена на астронавтите, загинали на борда на „Чалънджър“.

Издирването на отломките от „Чалънджър“

Операцията по издирването на отломките от совалката започнала веднага след ужасяващия инцидент. Само през първите 24 часа след трагедията, от водите на Атлантическия океан били извадени много останки, тежащи няколкостотин килограма. Назначена била специална комисия, която в продължение на пет месеца разследвала причините за катастрофата, събирайки парче по парче оцелелите данни. Що се отнася до телата на загиналите астронавти, те били открити през март 1986 г.

Десет години след трагичната последна мисия на „Чалънджър“, спомените за този кошмар отново изплували, след като две големи парчета от совалката били открити в района на град Коко бийч, намиращ се на около 30 км. южно от Космическия център „Джон Ф. Кенеди“. Извършените анализи показали, че въпросните отломки най-вероятно били част от лявото крило на совалката. Всички открити до момента останки от „Чалънджър“ се намират в два изоставени ракетни силоза във военновъздушната база „Кейп Канаверал“.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 8 минути

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 18 минути

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 3 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 3 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 3 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 3 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 4 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 4 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 4 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 5 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората