3

К оординирана хакерска атака е оставила близо милион германци без достъп до интернет, съобщава онлайн изданието ZDNet. Пострадали са клиенти на Deutsche Telekom, чийто домашни рутери са били атакувани от хакерите и блокирани.

Използван е зловредният код Mirai, който миналия месец доведе и до блокиране на интернет в части от САЩ. Mirai може да се модифицира за конкретни цели и да изважда от строя сайтове, онлайн услуги и важна интернет инфраструктура като сървъри, рутери и др.

Хакери вече могат да подслушват чрез слушалките

В случая в Германия са атакувани рутери на Zyxel и Speedport. Те са били с отворен порт 7547, който се използва от доставчиците за отдалечен достъп. Така те могат да решават проблеми на потребителите от разстояние без да се налага винаги да изпращат техник на място.

Хакнаха най-големия сайт за онлайн запознанства в света

С вирус като Mirai обаче, хакерите могат да се възползват от порта и да се опитват да получат контрол над рутера. Пред Reuters Deutsche Telekom коментира, че атаката е започнала в неделя и е засегнала близо 5% от нейните 20 млн. клиенти. Германският федерален офис по информационна сигурност в последствие обяви, че е открила следи от вируса и в правителствената мрежа, но системите за сигурност са се справили с него.

Телекомът вече е готов със софутерно обновление, което да защити рутерите. Клиентите на компанията трябва да изключат устройствата за малко, за да може при включването им софуерът да бъде изтеглен и инсталиран автоматично. За сега не е ясно кои хакери стоят зад атаката.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@