Георги Пелтеков от Accedia: Човек е удовлетворен, когато се развива в подкрепяща среда
Източник: Accedia
0

Д есетки погледи, вперени в екрани, на които тече поредната шахматна среща. Играчи, потънали в красотата на древната игра, но настанили се удобно в ергономичните столове на модерен IT офис в София. И един ентусиаст, разгърнал любовта си към шаха в турнир, признат от Световната шахматна асоциация.

Представяме ви с голямо удоволствие Георги Пелтеков от Accedia, основател на шахматния турнир Accedia Masters.

Освен това е Engineering Director в Accedia. Има 15 години опит в областта на информационните технологии, като е заемал различни технически и лидерски позиции с фокус върху разработка на софтуерни решения и консултиране.

Ръководил е проекти за големи компании като IBM, Siemens, VW и USA Today. Присъединява се към Accedia още при основаването на компанията като Senior Software Consultant, след което заема ролята на Project Manager.

В момента той отговаря за цялостното изпълнение на над 20 проекта и ръководи повече от 80 софтуерни инженери и консултанти. Георги е инициатор на поредицата шах турнири под шапката Accedia Masters, които дават поле за изява както на шах любители от IT сферата, така и на професионални шахматисти и гросмайстори.

Е, Георги, шахматист ли си или програмист?

Не мога да избера едно от двете. Шахът е част от моя живот от дълги години насам, както е и програмирането. И двете са ми хобита и са оформили човекът и професионалистът, който съм днес.

Повлия ли на играта ти развитието ти като професионалист в IT компания?

d
Източник: Accedia

Да, бих казал, че шахът разви у мен качества, които определено ми помогнаха да се издигна до все по-високи позиции в Accedia. Сред тях са спокойствие, стратегия, планиране, систематичност и разбира се уменията да отгатнеш хода на отсрещната страна. В същото време и работата ми като Engineering Director и екипът, с който работя ми помагат в организирането на подобни събития като Accedia Masters.

Разкажи ни за Accedia Masters. По името можем да предположим, че всъщност фирмата, в която работиш, не е имала нищо против да се занимаваш с хобито си?

Accedia Masters са едни от най-мащабните шахматни турнири на територията на България за последните години. Идеята ни е чрез тях да осигурим възможности за изява, така липсващи в страната,  на шах любители, и да запалим интереса към шаха у IT специалисти. Accedia Masters е акредитирана от международната шахматна федерация FIDE и турнирите ѝ са валидни за български и международен ELO рейтинг.  През един от последните турнири беше излъчен и гросмайстор на България.

В Accedia се стремим да подкрепяме инициативи като тази, които стимулират развитието на екипа и на индустрията чрез обмяната на знания и умения. Всеки служител има пълната свобода да предложи събития от спортен или друг характер. Accedia Masters се осъществи чрез мен, любовта ми към шаха и подкрепата на всички колеги-любители. Добре са известни близките връзки между програмирането и шахмата. Посредством тях и видимото желание на много колеги от бранша да се включат, инициативата получи и пълната подкрепа на мениджмънта на компанията.  Освен шах турнири, организираме и такива за тенис на маса и на корт, както и различни Хакатони. Всички до един инициирани от колеги и подкрепени от Accedia.

d
Източник: Accedia

Как реагираха колегите, когато им сподели идеята си за първи път?

Бих казал, че веднага прегънаха идеята. Аз не съм единственият привърженик на шаха и не мога да твърдя, че съм най-отдаденият. Съвсем очаквано за мен Accedia Masters привлече доста интерес и продължава да го прави няколко издания по-късно.

А после включиха ли се в подготовката?

Да, ние все пак сме един екип и се борим за общи цели. Доста от колегите отделиха от свободното си време, за да помогнат с организацията в дните на турнира. Бих казал, че в подобни моменти оценяваш екипа, с който си заобиколен и разбираш, че те споделят същите ценности като теб. Както в работата взаимно решаваме определен казус, за да се представим добре пред нашите клиенти, така и навън умеем да се сработваме, да израстваме и разбира се да се забавляваме заедно.

По всичко личи, че не прекарвате времето си само с вперени в мониторите погледи, а и умеете да се забавлявате. Какво още не знаем за професията на IT специалиста?

x
Източник: Accedia

Вече е отживелица да си представяме програмист с вперен в монитора поглед, който прекарва цялото си време между четири стени. Екипът ни се състои основно от софтуерни консултанти, чиято роля е не само да пишат код, но и да участват в цялостния процес по разработка на бизнес решения.

Целият този процес отнема време и енергия и затова в компанията се ангажираме да създадем мотивираща среда, в която всеки да може да расте. Така например имаме различни инициативи за участие в спортни състезания, за разходки сред природата, за йога в офиса. Благодарение и на гъвкавата ни система за придобивки, можем да избираме да се погрижим и за менталното си здраве, за физическия дух, да посетим културни мероприятия, или дори да подкрепим значима за нас социална кауза. От пандемията насам организираме и workation -и , при които компанията осигурява престой в различни вили из България, от които можем да работим дистанционно заедно в малки групи. И още, и още. Не напразно да се забавляваме е част от ценностите на компанията.

Свикнахме да говорим за таланти не само в сферата на изкуствата, но и в точните науки, каквото е програмирането. Има ли наистина щипка талант, нещо вродено, което да те направи супер добър в изграждането на технологични решения?

Разбира се, че талантът играе роля, но по-предопределящо за успеха ми като специалист са амбицията да се развивам, както и средата, която ми помага да се движа напред. Много е важно обкръжението ти да мотивира този талант и да ти помага да го развиваш и увеличаваш. От друга страна всичко може да се научи. Да, отдават ми се точните науки, но без натрупване на опит и без желание да израствам нямаше как днес да управлявам екип от над 80 души за клиенти от повече от 20 държави.  

x
Източник: Accedia

С какво може да допринесе за развитието на таланта компанията, в която избираш да работиш?

Изборът на компания е наистина ключова стъпка в изграждането на успешна кариера. Аз избрах Accedia преди 10 години, когато компанията тепърва прохождаше. Започвайки в стартъп имах възможност да науча много неща извън програмирането и да развия лидерските си умения.

 От самото начало, за мен това е компания, в която идвам с желание за работа, която ми дава множество възможности за развитие. За да успееш в Accedia,се изисква желание да се развиваш, уменията да се сработваш в екип, да посрещаш предизвикателствата като професионалист, да можеш да се адаптираш при променящи се обстоятелства и разбира се да се забавляваш. Изповядваш ли тези ценности, вече си част от екипа. А той се състой от позитивно-настроени хора, които са изключително мотивирани и креативни. Имаш тяхната подкрепа и опит по време на проектите си и тяхната компания за по чаша бира в нашия бар на покрива, в свободното си време.

Компанията, в която работиш - Accediа, празнува своя 10-и рожден ден. За едно десетилетие сте успели да спечелите не една и две Международни Бизнес Награди на организацията Stevie Awards (International Business Awards). Изглежда сякаш сте надскочили очакванията на основателите си? 

Нашата цел е да надминаваме очакванията! Всеки един в екипа има голям принос за спечелването на тези, а и на други награди. Желанието на всеки да расте и да се развива е двигателят, който помага на Accedia да се утвърди на ИТ пазара както като предпочитан работодател, така и като технологичен партньор за клиенти по цял свят.

При клик върху снимката може да намерите първата част от историята на Аccedia
При клик върху снимката може да намерите първата част от историята на Аccedia Източник: Accedia

Ако трябва да убедиш новото поколение програмисти да дойдат да работят точно при вас, какво би им казал?

Бих казал, че Accedia е компанията, в която мнението им ще бъде взето под внимание и ще следват индивидуален кариерен път. Тук могат да реализират и най-смелите си идеи и да намерят приятели за цял живот, започвайки още от ден 1 в програмата за кариерен старт GROW@Accedia. По време на нея кандидатите черпят опит от много други страхотни професионалисти в компанията и изграждат солидна основа, която им дава кариерен старт. След успешно завършване, ние осигуряваме и работна позиция в компанията. Accedia е едно страхотно начало за IT кариера, а и не само. Няма да сгрешите, ако решите да предприемете тази стъпка и да се присъедините към екипа ни.

А ето и ПЪРВАТА ЧАСТ от историята на Accedia. 

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 2 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 3 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 3 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 3 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 4 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък