11

Е дна от най-честите критики на Европейския съюз (ЕС) към ИТ гигантите е, че плащат твърде малки данъци на фона на големите печалби, които имат в Европа. Сега Европейската Комисия (ЕК) предлага променена данъчна политика, която ще засегне именно големите ИТ компании, съобщава БиБиСи.

Зукърбърг обяви, че съжалява, Интернет не прие извинението

Разраства се скандалът с "Фейсбук" във Великобритания, съдебен иск срещу социалната мрежа в САЩ

Новото предложение засяга компании, които имат глобален годишен оборот над 750 млн. евро и облагаеми приходи от поне 50 млн. евро в ЕС. Комисията иска такива компании да плащат 3% данък върху оборота и изчислява, че това трябва да донесе още около 5 млрд. евро годишно приходи от данъци.

Според еврокомисаря по икономическите въпроси Пиер Московиси казва, че в момента има "правен вакуум, който създава сериозни пропуски" в приходите от данъци за страните-членки. Той е категоричен, че предложението не е действие против САЩ или големите ИТ гиганти като Google, Facebook, Apple и Amazon.

Гейтс: ИТ гигантите канят правителствата да се намесят

Бил Гейтс предлага роботите да плащат данъци

ЕК казва, че мярката цели да се изравни данъчното облагане между ИТ компаниите и традиционните фирми. Комисията казва, че средният данъчен процент за обикновените компании в ЕС е 23,3%, докато за ИТ компаниите е 9,5%. Разбира се, ИТ компаниите не са съгласни и смятат идеята за популистка.

ИТ компаниите казват, че се съобразяват с местните закони на всяка страна-членка. Държави като Франция и Великобритания обаче неведнъж са критикували ИТ гигантите, че пренасочват приходите си през Ирландия и Люксембург, където има много по-ниски данъци или дори никакви при определени условия.

Apple отхвърли искането на ЕС за 13 млрд. евро данъци

Московиси казва, че се надява предложението да бъде прието до края на тази година. Той смята, че има и подкрепата на обикновените хора и затова очаква бързо да получи съгласието от страните-членки.В случая е нужно одобрението както на Европейския парламент, така и на всички страни-членки, но някои от тях все още не са заявили съгласие.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@