1

В идеоигрите са индустрия, която генерира повече приходи отколкото киноиндустрията. Една все по-популярна ниша са и т.нар. електронни спортове - турнири на различни видеоигри, които се гледат от стотици хиляди души изцяло по интернет. Една от утопичните цели на бранша е един ден електронните спортове да са част от Олимпийските игри. Според президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах обаче, това няма да се случи, съобщава БиБиСи.

Microsoft подготвя две Xbox конзоли и нова гейминг услуга

Пристрастяването към игрите става официално заболяване

"Ако имате е-игри, в които целта е да убиеш някого, това не може да влезе в нашите Олимпйски ценности", коментира Бах по време на т.нар. "Азиатски игри". Това е първият път, в който електронни спортове се представят редом до традиционните спортове на един и същи турнир. Целта е да се направи именно демонстрация на възможност "съжителство" на е-спортовете и класическите надпревари.

Видеоигра за стрелба в училище предизвика скандал

Автономните коли трупат опит чрез компютърни игри

Е-спортовете имат аудитория от около 230 млн. души по целия свят, като се очаква до 2020 г. само този бранш да започне да генерира по над 1,2 млрд. долара годишно. Организират се все повече турнири по най-различни игри.

Растящата популярност увеличи и призивите към МОК да помисли за добавянето на е-спортовете към Олимпийските игри. Още през юли т.г. комитетът е обсъждал темата. "Всеки боен спорт произлиза от реални боеве между хората. Но спортът е цивилизовано изражение на това", смята Бах.

Според представители на бранша, може да се потърси баланс. Според Занг Дазонг, който е сред организаторите на събития за е-спортове, играта не трябва да е с насилите. "Кръвта е проблем. Границата на насилието може да се размива, но когато има кръв, то тя е ясно дефинирана" смята той. Поне за сега обаче, МОК изглежда, че няма интерес към добавянето на гейминг индустрията към Олимпийските игри.

Игрите за трениране на мозъка се оказват безполезни

Компютърни игри ще учат хората как да взимат решения

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@