5

М одерните автомобили изобилстват от електроника и софтуер. При някои от тях те са толкова много, че конкурира дори тази в изтребителите. Такъв е примерът със суперавтомобила Ford GT, който генерира по около 100GB данни на всеки час, съобщава компанията, цитирана от онлайн изданието CNET.

Най-продаваните автомобилни марки по държави в света

Дубай пуска умни и автономни полицейски патрулки

Колата има над 50 различни сензора, които осъществяват постоянно наблюдение и анализ на всичко по работата и поведението ѝ на пътя. Сензорите анализират и заобикалящата среда дори влажността на въздуха. Цялата тази информация се обработва постоянно през цялото време докато двигателят работи.

Ford продава по един пикап F-150 на всеки 30 секунди

Автономните коли трупат опит чрез компютърни игри

Всичко това се обработва от над две дузини компютърни системи, които са част от оборудването на автомобила. Общо те обработват по 300 МВ данни всяка секунда.

Общо софтуерът на Ford GT съдържа над 10 млн. реда програмен код. Това е повече отколкото свръхмодерния изтребител F-35 Lightning на Lockheed Martin.

Ford GT вече неведнъж беше определен като състезателен автомобил с регистрационен номер и това обяснява огромното количество електроника и софтуер. При цена от около 400 000 долара, той е и доста по-евтин от F-35, който струва между 85 млн. и 120 млн. долара за брой. Разбира се, двете машини не могат да се сравняват, но е показателно колко много са се развили автомобилите през годините.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@