3

П ролетта официално е тук, а с нея - и сезонът на пътешествията! За да шофирате спокойно, днес ще ви разкрием няколко важни и много лесни за спазване правила. Така ще си гарантирате комфорт зад волана и ще покорите безаварийно всяка дестинация.

А ето и на какво трябва непременно да обръщате внимание.

Багаж

Началото на всяко пътуване започва с приготвянето на багажа. Освен че трябва да вземете всичко необходимо, трябва и да го подредите по най-оптималния начин в автомобила си. Правило номер едно тук е да не трупате всичко на задната седалка, не само за да си осигурите добра видимост -  представете си, че бутилката вода се търкулва и в следващия момент се оказва под педала за спирачката.

Източник: iStock/Getty Images

За да избегнете риска от случаен инцидент с дребен предмет, използвайте “джобовете” на вратите на автомобила си.

Комплект за първа помощ

Неизменна част от багажа трябва да бъде и добре зареденият комплект за оказване на първа помощ. Не забравяйте да го сложите в автомобила си най-накрая - за да бъде максимално достъпен при необходимост.

Източник: iStock/Getty Images

Охлаждане

Така, както проветрявате редовно вкъщи, трябва да се отнасяте и към въздуха в автомобила си. Когато усетите, че температурите “застрашават” колата ви, просто спрете и отворете вратите. Дръжте ги така за поне 30 секунди - докато температурата в купето се изравни с външната. Добре е, когато имате възможност, да шофирате и с поне един отворен прозорец.

Източник: iStock/Getty Images

Проверка на гумите

Докато охлаждате колата си, може да проверите и дали гумите ви са достатъчно напомпани. За целта на всяка бензиностанция има компресор с манометър, който ще ви помогне да решите лесно тази задача. Препоръчваме ви и винаги преди дълъг път да преглеждате внимателно болтовете на гумите - те не трябва да бъдат нито разхлабени, нито пренавити.

Източник: iStock/Getty Images

Ясна видимост

Слънчевите лъчи могат да бъдат и много коварни по време на шофиране. Визьорът на автомобила не е в състояние да блокира всички светлини, а и употребата му пречи на видимостта ви. Затова ви съветваме да използвате допълнителен прозрачен визьор, като например VIZ Clear HD, който разсейва всички отблясъци - както през деня, така и през нощта, когато фаровете и светофарите могат да заслепят зрението ви.

Източник: iStock/Getty Images

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@