5

Л огично е да се смята, че влагането на много пари в луксозен автомобил трябва да ти донесе спокойствието, че няма да посещаваш често сервизите. И това в не малко случай е така, но последното проучване по темата показва нещо по-различно, а именно, че тези коли дават малко повече дефекти (средно) спрямо автомобилите на масовите производителите. Проучването 2019 U.S. Vehicle Dependability Study на J.D. Power стига до извода, че масовите марки (за пръв път в този тип проучване) имат по-добри средни показатели спрямо луксозните.

Проучването казва, че средно са регистрирани 141 проблема на 100 автомобила. Този параметър при масовите марки е 135 проблема. Проучването е проведено между октомври и декември 2018 г., като в него под внимание са взети анкетните карти на 32 952 американски собственика на автомобили моделна година 2016. В проучването са изследвани 177 проблема, групирани в 8 основни категории.

Toyota падна до 9-та позиция в класацията за качество на J.D. Power

Dacia Logan е най-ненадеждният автомобил

Но това, че средният брой дефекти при луксозните е по-висок от този при масовите не казва всичко. Защото за осма поредна година, Lexus, луксозна марка, оглавява проучването на J.D. Power със само 106 проблема на 100 автомобила. Второто място е за Porsche (108), а третото място за Toyota (108).

Поредното издание на годишното проучване има нова награда за „Най-надежден модел”, който е присъден на луксозния Porsche 911. Като цяло надеждността на автомобилите се е подобрила средно с 4% спрямо предходната година, като анализът показва 6 проблема по-малко на 100 коли (136). Трябва да се отбележи, че за пръв път в 30-годишната история на проучването, всички германски марки са показали по-добър резултат от средния за индустрията.

Най-голям скок в качеството има Chrysler, който за година е снижил дефектите с 65 на 100 автомобила. Второто място тук се пада на MINI, понижил дефектите с 34 на 100, следван от Subaru (с 31 дефекта по-малко).

В дъното на таблицата (32 марки) се нарежда Fiat, но по-притеснителна е позицията на Land Rover и Volvo, които са точно пред Fiat със съответно 221 и 204 проблема на 100. Интересно, защото Volvo се смята за еталон по надеждност в Европа, докато в САЩ явно ситуацията е коренно различна.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Автомобилите за споделено ползване – кошмарът за производителите

BMW постигна най-добрата си година в България

Китайците искат повече от собствеността си в Daimler

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@