14

К омпанията Rapp Motorenwerke е създадена през 1913 г. от Карл Рап. Основната й дейност е производство на авиационни двигатели. В последствие Рап разширява дейността си с производство на двигатели за мотори, автомобили и моторни лодки. Но за емблемата на BMW винаги се е смятало, че отразява първата и основна дейност на Rapp Motorenwerke. Сега BMW най-после развенча мита за пропелера.

Името BMW (Bayerische Motoren Werke) се появява през 1917 г., заменяйки Rapp Motorenwerke. Високото търсене на авиационните двигатели е причината за бързото разширяване на производството и увеличаване броя на заводите. Към този момент официално лого на BMW няма. Директорът на архива BMW Group Classic Фред Якобс казва, че към онзи момент логото далеч не е най-важното нещо за компанията.

Първата емблема на BMW се появява в края на 1917 г. Тя много прилича на емблемата на Rapp Motorenwerke: на бяло-син фон, между два златни контура се изписва BMW. Четирите сектора в окръжността символизират Бавария, изпълнени в цветовете на нейния флаг – бял и син. Секторите са огледално разположени на баварския герб, тъй като местното законодателство забранява използването на държавни гербове и друга символи на суверенитета за търговски цели.

Как се ражда митът за пропелера? Съществуват няколко изображения на буквите BMW върху самолетни перки, а и през годините компанията използва самолетни перки в някои реклами.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Тестваме супер ексклузивния Ford GT за много над милион лева

Топ 10 на най-печелившите авто компании в света

Броят на зарядните станции във Великобритания е по-голям от броя на бензиностанциите

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@