2

Ж ена с парализирани крайници успешно използва интерфейс мозък-машина (BMI), за да движи роботизирана ръка, извършвайки най-сложните движения, постигани до момента с такава технология, пише The Scientist.

През 2012 г. учени от Питсбъргския университет в САЩ успешно са имплантирали два електрода с по около 10 контактни точки в мозъка на Джен Шойермен, която е парализирана от врата надолу от 2003 г.

При първите опити Шойермен е успяла със силата на мислите си да управлява безжично роботизирана ръка, така че да се свива в юмрук и да хваща предмети.

В ново изследване, публикувано в Journal of Neural Engineering, научният екип, ръководен от Дженифер Колингър, съобщава за още по-впечатляващи постижения - след допълнителни тренировки, Шойермен успява да хваща малки и големи кутии, камък, топка и тръби с различни размери.

“Проектът ни показва, че можем да превеждаме невронни сигнали с компютърен алгоритъм, за да генерираме сложни, плавни движения, които дават възможност на пациента да взаимодейства с околната среда”, казва Колингър.

Системата за взаимодействие между човешки мозък и роботизирани крайници дава на Шойермен безпрецедентен контрол върху протезата. Технологията обаче все още не е готова да бъде използвана извън лаборатория.

Електродите са отстранени от мозъка на 55-годишната парализирана жена през октомври т.г., но тя казва, че е благодарна за участието си в изследването. “Изследването обогати живота ми, давайки ми нови приятели и сътрудници, помагайки ми да съм полезна за науката и дълбоко ме развълнува”, посочва Шойермен.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@