Жертви и при демонстрации в Бахрейн и Либия
Източник: ЕПА/БГНЕС
1

Четирима души бяха убити тази нощ, когато силите за сигурност на Бахрейн атакуваха демонстрантите, които бяха разпънали палатки на площад в центъра на столицата Манама, предаде ДПА, позовавайки се на медицински източници.

Две от жертвите са загинали на площада, а другите две - от раните си в болница. Поне 95 са ранени, пет от които - тежко.

Болницата Саламния обяви, че е в бедствено положение, след като прие десетки демонстранти, простреляни или пострадали от сълзотворен газ.

По-рано тази нощ агенциите съобщиха, че хиляди демонстранти са останали да прекарат нощта в палатковия лагер, който издигнаха във вторник на площад "Перла" в центъра на Манама след смъртта на двамата млади шиити.

Силите за сигурност атакували по време, когато протестиращите спяли в палатките. Хеликоптер летял над площада и журналистите

видели демонстрантите да бягат от площада, преследвани от силите на реда,

предаде АФП.

Според разкази на свидетели силите на реда атакували протестиращите със сълзотворен газ, палки и гумени куршуми.

Лидерът на шиитската опозиция в Бахрейн шейх Али Салман увери, че щурмът на силите на реда тази нощ срещу протестиращите в центъра на Манама ще има катастрофални последици. Той определи нападението като варварска атака срещу мирни протестиращи.

Протестното движение започна в понеделник по призив във "Фейсбук" на противници на режима. Основното искане на протестиращите е оставката на премиера Шейх Халифа бин Салман ал Халифа, който управлява от 1971 г., когато Бахрейн получи независимост.

Тази сутрин силите на реда бяха разположени по главните пътни артерии на Манама. Полицейски коли блокират достъпа до площад "Перла".

САЩ поискаха от Бахрейн, техен близък съюзник, да спазва правото на гражданите да демонстрират мирно и да се вслушат в проблемите им.

Най-малко четирима души са били убити вчера при сблъсъци между либийски сили на реда и протестиращи срещу режима

в източния град Байда, съобщават сайтове на местната опозиция и либийски неправителствени организации, действащи в чужбина, предаде АФП.

Правозащитната организация "Либия уоч", базирана в Лондон, съобщи, че става въпрос за мирна младежка демонстрация, която била разпръсната от силите за вътрешна сигурност и милиции на революционните комитети с истински куршуми.

Либийската организация "Хюман райт солидарити" с централа в Женева цитира очевидци, според които снайперисти, разположени по покривите, убили 13 демонстранти и ранили още десетки.

Днес в Либия трябва да се състои "Ден на гнева",

организиран във "Фейсбук" срещу режима, воден от 42 години от полковник Муамар Кадафи, доайен сред арабските ръководители.

Кроули не отговори директно на журналист, който го попита смята ли Кадафи за диктатор, като само каза: "не мисля, че е дошъл на власт демократично". Полковник Кадафи дойде на власт през 1969 г. с военен преврат. 

САЩ призоваха Либия да отговори на желанията на народа след разгонването във вторник вечерта на протестна демонстрация в либийския град Бенгази, при което бяха ранени 38 души, съобщи агенция Франс прес.

Страните в региона са изправени пред едни и същи трудности в областите на демографията, на желанията на хората и нуждата от реформи, заяви говорителят на Държавния департамент Филип Кроули пред журналисти.

"Насърчаваме тези страни да вземат специфичните мерки, които отговарят на желанията, нуждите и надеждите на техните народи. Либия несъмнено е в тази категория", добави той.

В нощта срещу сряда полицията разпръсна със сила антиправителствен митинг в Бенгази, при което бяха ранени 38 души. Акцията беше последвана от демонстрации в подкрепа на либийския лидер Муамар Кадафи в няколко градове.

"Амнести Интернешънъл", Лондон и Европейският съюз призоваха вчера либийските власти да избягват "всякакво насилие".

В два йордански града - столицата Аман и северния град Ирбид - също се състояха демонстрации, призоваващи за политически реформи и оставка на сформираното миналата седмица от премиера Маруф Бахит правителство, предаде ДПА, позовавайки се на очевидци.

Десетки активисти участваха в

демонстрация пред кралския дворец в Аман

Те настояваха за анулиране на поправките, внесени в конституцията от 1952 г., която се смята за бележит етап в демократичния процес в Йордания.

Тук сме, за да настояваме за възстановяване на конституцията от 1952 г., което би поставило началото на ерата на реформите, заяви един от водачите на кампанията, Мохамад Сунаид.

Тридесетина университетски преподаватели се събраха днес пред кралския дворец, за да настояват за ограничаване на правомощията на крал Абдула II, посочва АФП.

Събранието ни е символично и има за цел да предаде на краля посланието, че искаме той да продължи да царува, но без да управлява, той не трябва да назначава министър-председателите, заяви координаторът на организацията "Младежи за промяна".

Искаме конституционна монархия, политически реформи и

ограничаване на правомощията на краля - в духа на Магна харта,

добави той.

Демонстрантите носеха транспаранти, на които пишеше: "Искаме парламентарно управление, реални реформи" или "Реформите започват от конституцията".

Няколкостотин души - активисти, профсъюзни членове и представители на опозиционни партии - участваха в шествие в Ирбид (на 80 км северно от Аман) с искане за оставка на правителството, разпускане на долната камара на парламента, избрана на 9 ноември миналата година, и съд за корумпираните.

Преди две седмици крал Абдула II уволни правителството на Самир Рифаи под натиска на поредица от протести, разтърсили страната, вдъхновени от бунтовете в Тунис и Египет.

Рифаи бе заменен от Бахит, комуто монархът възложи да осъществи спешни политически и икономически реформи.

Алжир ще отмени до края на месеца извънредното положение,

въведено преди 19 години, предаде Ройтерс, цитирайки изявление на премиера Ахмед Уяхия.

Президентът Абделазиз Бутефлика обеща по-рано този месец да отмени извънредното положение като част от мерките, които би трябвало да предотвратят надигането на народно недоволство.

Официалната алжирска информационна агенция АПС цитира думите на премиера, че до края на месеца ще бъде отменено извънредното положение и ще бъдат обявени няколко решения, засягащи жилищната политика, пазара на труда и работата на администрацията.

Извънредното положение в Алжир бе наложено, за да се помогне на правителствените сили да се преборят с ислямските бунтовници.

В събота неколкостотин опоненти на правителството организираха протест в столицата Алжир, но бе разгонен от многократно превъзхождащите ги сили на полицията.

Протестиращите обаче се заканиха да организират

демонстрации всяка събота, докато не извоюват демократични промени

Ако в Алжир се стигне до безредици, това ще се отрази на световната икономика, тъй като страната е един от най-големите износители на петрол и природен газ.

Много анализатори обаче смятат, че е малко вероятно в Алжир да избухне бунт в египетски стил, защото властите имат възможност да използват енергийните богатства на страната, за да успокоят недоволстващите. 

Най-малко 365 души са били убити по време на 18-дневните антиправителствени протести в Египет, избухнали на 25 януари, съобщи египетското здравно министерство, цитирано от Асошиейтед прес и Франс прес.

Това са

първите по-пълни данни за жертвите, предоставени от правителството

Здравният министър Ахмед Самех Фарид уточни, че огласените цифри са временни и се отнасят само за цивилните жертви, без да включват загиналите полицаи или затворници.

Общо 5500 ранени са били приети в болница за лечение по време на събитията, посочи министърът в изявление, цитирано от официалната агенция Мена.

Протестите постигнаха целта си - на 11 февруари президентът Хосни Мубарак се оттегли от поста и бе заменен от военен съвет. 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сигнал за бомба в голям търговски център в София

Сигнал за бомба в голям търговски център в София

България Преди 8 минути

Извършва се проверка от полицията

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 53 минути

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява