19

З дравният туризъм в Турция е бързо развиващ се сектор. През миналата година 700 000 души са посетили страната с тази цел, съобщи Истанбулската международна асоциация за здравен туризъм (ISTUSAD).

ВИЖТЕ ИКОНОМИКАТА НА ТУРЦИЯ В СНИМКИ

Много хора идват в Турция заради цената, качеството, сравнително краткото време на изчакване, високите технологии и добрата инфраструктурата. В същото време добавената стойност, която генерира този сектор, е много по-висока, отколкото при обикновения туризъм с цел почивка.

Какво печели Русия с АЕЦ в Турция

Ердоган: Никакво семейно планиране, ще се множим

Ердоган: Турция е готова да построи самолетоносачи

За сравнение през 2008 г. здравните туристи в турските болници са били само 75 000. А през 2018 г. се очаква броят им да достигне между 850 000 и милион.

Турция предоставя качествено лечение на по-ниски цени в сравнение с Европа, САЩ и други западни страни. Някои операции са с 90% по-евтини.

Цената на ангиография е около 47 000 долара в САЩ, 13 000 долара в Сингапур, 11 000 долара в Индия и 10 000 долара в Тайланд, а в Турция - 5 000 долара.

По подобен начин хирургичната операция на сърдечна клапа струва 150 000 долара в САЩ и само 17 000 в Турция.

Същевременно периодът на изчакване за операция в турските болници е максимум две седмици, с изключение на трансплантациите. Но на Запад той достига 18 месеца.

Повечето здравни туристи в Турция идват от Европа, Русия, Централна Азия и страните от Персийския залив.

Турция е предпочитана за лечение от пострадали при различни инциденти, заболявания на очите, гинекологични заболявания, за решаване на проблеми с майчинството, детски и вътрешни болести.

Страната вече се нарежда на трето място в света по брой на здравните туристи, след САЩ и Южна Корея, изпреварвайки Тайланд и Германия, сочат данните на International Medical Travel Journal.

Ахмет Демирчан, бивш здравен министър на Турция, прогнозира, че страната ще посрещне през 2023 г. 2 млн. души за здравен туризъм и ще спечели от това 20 млрд. долара.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@