В Иран забраняват опозиционните протести
Източник: ЕПА/БГНЕС
11

Министерството на вътрешните работи на Иран отхвърли молбата на Мир Хосеин Мусави да организира протестен поход срещу резултатите от изборите, които бяха спечелени от досегашния президент Махмуд Ахмадинеджад.

Не е давано разрешение за какъвто и да било поход или събиране и всички походи и събирания са забранени, заяви пред АФП представител на службата за връзки с обществеността на министерството на вътрешните работи.

Представителят, пожелал да остане анонимен, е уточнил, че забраната е в отговор на молбата на Мусави да организира мирен поход от площад Енклаб до площад Азади.

Това решение не изключва възможността групи протестиращи да се събират на различни места в столицата, смятат привърженици на изгубилия изборите кандидат.

В събота в Техеран бяха организирани истински бунтове,

а в неделя имаше ожесточени сблъсъци между полицията и силите за сигурност от една страна и привърженици на Мусави и на опозицията, от друга, които протестираха срещу преизбирането на Ахмадинеджад.

Мусави обвини властите, че са манипулирали изборите в петък, които доведоха до преизбирането на Ахмадинеджад още на първи тур с голямо мнозинство.

Оспорваната в Иран победа на досегашния държавен глава е водеща тема и за западните издания.

Френският в. "Монд" коментира, че Западът е реагирал прекалено резервирано на новината за победата на иранския президент.

Изданието насочва вниманието си главно върху пресконференцията на Ахмадинеджад и върху победоносната му реч пред неговите привърженици в Техеран.

"Монд" акцентира върху поредното гръмко популистко изказване на иранския президент, който обеща, че "когато отиде през септември в Ню Йорк на сесията на Общото събрание на ООН, ще накара великите сили, които се осмеляват да заплашват Иран, да вдигнат ръка, така че иранският народ да може да я отреже".

Вестникът припомня, че с подобни образни изказвания Ахмадинеджад съумя и в миналото да спечели подкрепата на по-бедните иранци.

Преизбирането на Ахмадинеджад не е добра новина за никого,

пише френският "Либерасион". Вестникът припомня, че твърденията на иранската опозиция за измами по време на изборите не са нещо ново.

Измами имаше и преди четири години, и на предишни президентски избори. Но досега подобна мащабна измама като че ли не е била организирана в Иран.

А организацията й не е особено трудна, защото в Иран няма списъци с имената на избирателите. Хората отиват да гласуват само с лични документи и това им позволява да гласуват по няколко пъти в различни избирателни секции, пише изданието.

Но дори да забравим за тази мащабна измама и допуснем, че официално оповестените резултати от иранските власти са верни, то те все пак показват, че една трета от иранското население подкрепя идеята за извършване на промени, допълва "Либерасион".

Доказват го и протестите срещу преизбирането на Ахмадинеджад в Техеран и на места в Северен и Южен Иран, допълва изданието.

Хората очакваха да ги залее зелената вълна

на добрия Мир Хосейн Мусави, но отново се озоваха в компанията на злия Ахмадинеджад, известен с нападателните си речи срещу западняците, пише френският в. "Фигаро".

Но защо ли това ни изненадва толкова много? Та иранските власти притежават толкова лостове, за да задвижат механизма, който доведе до победата на Ахмадинеджад.

Този механизъм включва и използването на така наречените запаси от гласове. Това са гласовете на стотиците хиляди гвардейци на ислямската революция и доброволците от ислямските милиции басиджи. Не трябва да забравяме и преданите и усърдни чиновници на иранското министерство на вътрешните работи. Запасите на гласове се попълват и от неграмотните иранци.

В Иран се гласува, като се пише името на предпочитания кандидат за президент на бюлетината. Ако гласува неграмотен човек, то винаги ще се намери някой гвардеец на ислямската революция, който да му помогне с упражняването на правото на глас, пише "Фигаро".

Изданието отбелязва, че преизбирането на Ахмадинеджад не трябва да изненадва хората и защото той е доста популярен сред някои ирански среди.

От 2005 г. Ахмадинеджад управлява чрез субсидии и помощи, а не толкова с репресии. Репресиите са предназначени само за опозиционерите, докато помощите и субсидиите, вярно, повишиха инфлацията в страната, по-скоро повишиха популярността на президента в някои кръгове на обществото.

Италианският в."Кориере дела сера" пише, че размириците, последвали оповестяването на резултатите от вота, са довели до арестуването на 170 души, обвинени от полицията, че са мозъците на бунтовете. Изданието твърди, че в протестите в събота в Техеран са били убити трима души.

Италианският в. "Стампа" акцентира върху това, че

САЩ  коментираха резултатите от вота само чрез вицепрезидента Джо Байдън,

а не чрез изявление на президента Обама. И в. "Република" обръща внимание на това, изтъквайки съмненията на Запада за достоверността на изборните резултати.

Британският в. "Таймс" отбелязва, че оспорваната победа на Ахмадинеджад е смазала всички надежди за реформи в Иран.

Случващото се сега в Иран ще остане най-вероятно в историята като "техеранска пролет", допълва изданието. Вестникът отбелязва, че сега ще бъде много трудно за Ахмадинеджад да държи властта, защото е изправен пред мощно опозиционно течение.

Изданието прогнозира, че

Иран влиза може би в един от най-опасните периоди на нестабилност

от 30 години насам. Вестникът пише, че президентът Обама трябва сега да вдигне дипломатическите залози за Иран, като му предложи всякакъв род търговски и културни връзки с по-широкия свят, ако Иран се съгласи да внесе промени в ядрената си програма.

Но същевременно Обама трябва да предупреди Иран, че ако не стори това, срещу него ще бъдат приети още по-строги санкции.

За целта обаче Обама се нуждае от подкрепата на Германия и Италия, най-големите търговски партньори на Иран в Европа и най-малко склонните да помогнат при налагането на нови санкции срещу Техеран.

Тази липса на склонност е дори по-вредна от нескритата съпротива на Китай и Русия, коментира изданието.

Смазващо поражение на зелената революция на фона на обещаната от Ахмадинеджад нова ера - така "Гардиън" коментира изхода от изборите в Иран.

Изданието прогнозира, че гневът на иранския народ няма да утихне бързо

Следващите няколко дни ще бъдат много критични и ще покажат до каква степен иранците са готови да се борят за исканите от тях реформи и до каква степен режимът е склонен да потуши бунтовете.

"Индипендънт" припомня, че на тези избори излязоха да гласуват и най-скептичните иранци, които досега изобщо не са си правили труда да отидат до избирателните урни. Така че тяхното разочарование е още по-голямо от това, че до промените, на които те се надяваха, така и не се стигна.

Международните реакции на преизбирането на Ахмадинеджад на президентския пост навеждат на мисълта, че мнозина няма да гледат на него като на законно избран лидер, пише по темата в. "Дейли телеграф".

Иранският лидер излезе от тези избори с още по-силна хватка върху властта,

смята американският в. "Ню Йорк таймс".

Според в. "Вашингтон пост" изходът от президентските избори в Иран ще затрудни новия подход на президента Барак Обама към Близкия изток и протегната му ръка към Иран.

Тези избори се превръщат в истински тест за Обама. Мълчанието на Вашингтон по въпроса сега отразява най-добре пред каква дилема е изправена американската дипломация по отношение на Иран, добавя изданието.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 5 минути

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 1 час

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 3 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 3 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 3 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 4 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 4 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 4 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 4 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 4 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят