Свинският грип: Ситуацията досега
Източник: ЕПА/БГНЕС
2

Броят на случаите на свински грип в света, потвърдени с лабораторни тестове, се е увеличил до 79, съобщи представител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Франс прес.

И.д. помощник-генерален директор Кейджи Фукуда уточни, че и двамата заболели британци, и тримата новозеландци, и двамата испанци току-що са се върнали от пътуване до Мексико.

Еволюирането на вълната от заболявания в пандемия не е неизбежно, заяви Фукуда, макар че страните би трябвало да се подготвят за най-лошото, добави той.

Организацията насочва усилията си по-скоро към нуждите на развиващите се страни в борбата с вируса, понеже историята сочи, че именно те обикновено биват най-тежко засегнати.

Според СЗО четири лаборатории в света са на различни етапи от работата по създаването на ваксина срещу свинския грип.

Втори случай на вински грип бе потвърден в Израел при 49 годишен мъж, съобщи израелското радио няколко часа, след като бе съобщено за първи потвърден случай.

Мъжът е хоспитализиран от вчера в селището Кфар Саба край Тел Авив, след като се върнал от пътуване в Мекскио.

Наличието на вируса бе потвърдено няколко часа по-рано при млад израелец, хоспитализиран в неделя, също завърнал се току-що от Мексико. Това са първите потвърдени случаи в Близкия изток.

Двайсет подозрителни случая се проверяват във Франция, съобщи директорката на института за санитарен контрол Франсоаз Вебер, цитирана от Франс прес.

Френските здравни власти предупреждават да не се пътува до Мексико.

В Бразилия 11 души са под наблюдение, след като са пристигнали от зони, където е открит свински грип, но санитарните власти не ги третират като подозрителни случаи, съобщи министерството на здравеопазването.

Бразилските власти създадоха съвместен кризисен щаб на здравното и аграрното министерство и засилиха контрола над пристанищата и летищата след решението на СЗО да повиши до четвърто нивото на опасност от пандемия от новия вирус.

Петте първи предполагаеми случая в Перу при пътници, завърнали се от Мексико преди 48 часа, бяха отхвърлени след отрицателните изследвания.

Откакто бе активиран санитарен план за тревога в Перу в петък, над 2000 пътници, пристигащи от Мексико, САЩ и Централна Америка, са подлагани на проверка от медицинските служби на летището в Лима. Планът обхваща вече и полетите от Европа и цяла Латинска Америка.

Световната организация по прехраната (ФАО) изпраща в Мексико екип от експерти, които да помогнат на страната да се справи с епидемията.

Групата включва експерти от Центъра за контрол и превенция на болестите в Атланта, САЩ, и от СЗО, заяви главният ветеринарен експерт на ФАО Джоузеф Доменеч в Рим.

Засега всичко сочи, че вирусът се предава само от човек на човек и няма никакви данни, че новият щам на грипен вирус А се предава директно от свине или по хранителната верига, макар че се предвиждат допълнителни анализи, подчерта той.

Въпреки това долната камара на египетския парламент призова незабавно да бъдат изклани всички 250 000 прасета в страната като превантивна мярка, съобщи агенция МЕНА.

В Сирия бе затегнат контролът на границите, като министерството на селското стопанство забрани на всички лица, влизащи в страната, да внасят прясно месо, продукти от животински произход или живи птици или животни.

В Мексико сити всички кафенета, ресторанти и заведения за бързо хранене ще бъдат затворени за клиенти на място и ще могат да продават само храна за вкъщи, поръчана по телефона, заяви министърът на вътрешните работи на столичното правителство Хорхе Анхел Авила.

Малко преди това кметът Марсело Ебрард нареди да бъдат затворени фитнес залите, спортните клубове, плувните басейни и билярдните, след като вече бяха затворени музеите, театрите, кината и зоологическите градини.

Учебните занятия са спрени за неопределено време за цялата страна, предаде Ройтерс.

Дори депутатите в мексиканския парламент заседаваха вчера при закрити врати и повечето носеха хирургически маски.

По силата на вътрешен правилник в залата трябваше да присъства само ръководството на парламента, а депутатите да следят заседанието отвън, по телевизията и да влизат само за да гласуват.

Въпреки това депутатите не се съобразили с правилника или пък парламентарните координатори го променили в последния момент и се съгласили всички да присъстват, заявил източник от пресслужбата на парламента.

В резултат на това в заседанието, предавано пряко по телевизионния канал на парламента, участвали 392 депутати. Повечето носели предпазни маски на лицето, а една депутатка дори не я свалила когато произнасяла речта си.

След заседанието бил предвиден медицински преглед на депутатите и дезинфекция на залата.

Белият дом поиска от Конгреса да отпусне 1,5 млрд. долара за борбата с разпространението на свинския грип, предаде Асошиейтед прес.

Президентът Барак Обама изпрати писмо до законотворците с искане за допълнително финансиране, за да се попълнят запасите от лекарства и да се осигури наблюдение на бъдещите случаи на заразяване с вируса.

Писмото на Обама беше прочетено пред репортери от говорителя на Белия дом Робърт Гибс, който подчерта, че свинският грип изисква "разумно планиране", а не паника.

В същото време американски експерти заявиха, че обмислят да се откажат от термина "свински грип", който подвежда хората, че могат да се заразят с вируса от свинското месо, предаде Асошиейтед прес.

Обсъждаме дали има по-добър начин да назовем вируса, така че хората да не предприемат неподходящи действия, заяви д-р Ричард Бесър, директор на Центъра за контрол и превенция на болестите.

Учените от центъра откриха невиждан досега грипен щам, смес от свински, човешки и птичи вирус, част от семейството на H1N1, който беше наречен накратко "свински грип".

Властите в САЩ незабавно увериха населението, че е невъзможно да се зарази от храната. Но Китай, Русия, Украйна и други страни вече забраниха вноса на свинско от Мексико и някои щати на САЩ.

Израелски представители предложиха в понеделник вирусът да се нарича "мексикански грип", тъй като наименованието "свински" е обидно за мюсюлманите и евреите, които смятат тези животни за нечисти и забраняват консумирането на свински продукти.

Наименованията на грипните щамове и преди са предизвиквали объркване, например известната епидемия от 1918 г. беше наречена "испански грип", въпреки че учените днес са убедени, че заразата не е тръгнала от Испания.

Д-р Бесър заяви, че правителството още не е решило какво да бъде новото наименование.

От американското министерство на земеделието подчертават, че в САЩ няма сведения за болни свине.

СЗО обаче отхвърли множеството призиви на производителите на свинско и защитниците на животните да бъде сменено наименованието на свинския грип и да му се даде географско наименование, предаде ИТАР-ТАСС.

Наименованието "свински грип" показва произхода на вируса - той се отнася към типа, който традиционна засяга свинете, подчерта Кейджи Фукуда.

Названието съществува от самото начало на болестта и ние не смятаме да въвеждаме нови термини затова заболяване, добави той.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 29 минути

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 1 час

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 2 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 2 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 2 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 2 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 3 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 3 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 3 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 4 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 4 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 5 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 5 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции