15

З а хората, които познават политиката от двете страни на Атлантика, начинът по който пресата в Европа и България отрази срещата на Доналд Тръмп и Жан-Клод Юнкер напомни следния виц: Роналд Рейгън и Леонид Брежнев си устроили състезание по бягане и Рейгън, като по-спортна натура, изпреварил Брежнев. Тогава от “Правда” отразили събитието приблизително по следния начин: "Нашият генерален секретар на ЦК другарят Леонид Брежнев завоюва почетното второ място, докато неговият съперник, президентcj на Съединените Американски Щати Роналд Рейгън, успя да се класира едва предпоследен.”

Заглавия като “Тръмп отстъпи пред ЕС” и “Юнкер победи, няма да има търговска война” показаха излишна и пресилена тенденциозност, каквато сигурно самият Юнкер не би окуражил.

Разговорът във вторник беше най-напред съвсем общ. Изходът му бе положителен и сега дипломати и експерти от двете страни ще могат да започнат постепенно да реализират на практика демонстрираната политическа воля.

Тръмп прие Юнкер в Белия дом

Тръмп и Юнкер сключиха сделка в САЩ, ще избегнат ли търговска война

Второ, в последните месеци Тръмп няколко пъти призова европейските си партньори да се свалят митата и да се премахнат субсидиите, ако Брюксел, Париж и Берлин искат наистина свободна търговия. В този смисъл, постигнатото съгласие, че трябва да се свалят митата за индустриални стоки и храни изцяло следва линията на американския президент. Тази линия впрочем е дългогодишен императив за Вашингтон, още от времето когато започнаха преговорите за Трансатлантическото търговско партньорство. ЕС имаше проблеми с намирането на вътрешен консенсус за ратификацията му, а не САЩ.

Напротив, Юнкер бе основателно разкритикуван в Брюксел, че е престъпил червена линия в договорките с Тръмп.

Депутатката Мариете Шааке от групата на АЛДЕ в ЕП заяви, че Юнкер се е огънал, защото се съгласил да поеме ангажиментиq свързани с вноса на втечнен природен газ и соя от САЩ, при положение че не е получил категорично обещание от Тръмп за сваляне на американските мита върху стоманата, от които и произлезе целияj проблем първоначално. Още повече, дълогодишна червена линия за ЕС e, че свалянето на търговски бариери може да става само чрез всеобхватни споразумения, а не “на парче” и второ, никога няма да се случва под натиск - според Шааке, Юнкер е поставил опасен прецедент, като е направил отстъпки под натиск.

На този етап, Тръмп записва само позитиви на своя сметка. За него беше важно (1) да намери пазар за нарастващия добив на природен газ в Америка и (2) да компенсира за китайските санкции върху соята, които негативно афектират именно щати, които са гласували за Тръмп на изборите.

Вижте още:

Тръмп: Русия контролира напълно Германия

Тръмп "под обстрел" след срещата с Путин

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@