Решават за Брекзит без Мей, какво я спасява
Източник: ЕПА/ БГНЕС
34

Л идерите на 27-те държави, останали в ЕС, ще обсъдят на срещата на върха в Брюксел на 13 и 14 декември сценарий за британски изход от Европейския съюз (Брекзит) без споразумение, като главната дискусия ще се проведе без премиера Тереза Мей. Това се посочва в писмо на председателя на Европейския съюз Доналд Туск до лидерите на ЕС.

"Ние възнамеряваме да изслушаме оценките на министър-председателя на Обединеното кралство, а след това ще се срещнем в състав 27, ще обсъдим и приемем съответното окончателно изявление. Ще разгледаме готовността за сценарий без споразумение", пише той.

Днес ще се гласува и вотът на недоверие към Мей в парламента. 

Заплахата за оставка ще продължи да съществува за британския премиер Тереза Мей, дори ако в сряда вечерта преодолее вота на недоверие от страна на съпартийците си. Това становище сподели за ТАСС главния редактор и издател на Политика Фърст Маркус Пападопулос.

"Дори да победи днес, това изобщо няма да означава, че тя вече не е заплашена от оставка. Вниманието просто ще премине отново към въпроса дали ще може да получи одобрение в парламента за оттеглянето от ЕС. Ще успее ли тя да получи достатъчно отстъпки от Евросъюза, ще успее ли да постигне нещо по въпроса за "възпрепятстване" в Северна Ирландия (режим за подпомагане на пребиваване на региона в състава на митническия съюз на ЕС след настъпването на преходния период след Брекзит), каза експертът, според когото резултатите от предстоящото гласуване са изключително трудни за прогнозиране.

По думите на Пападопулос за Мей работят най-малко три фактора: страхът на някои консерватори, че смяната на лидера ще засегне популярността на партията и националната икономика, заплахата от повторен референдум, както и предсрочни избори с висока популярност на лейбъристите.

"На първо място трябва да отбележим, че гласуването ще бъде тайно и затова е изключително изнервящо за Тереза Мей, тъй като консервативните депутати може да не потвърдят публичните си изявления [в подкрепа на премиера]. И така, и двата изхода са възможни, но не мисля, че в момента толкова много консерватори са щастливи да гласуват. Те вярват, че това може да има отрицателно въздействие върху британската икономика и върху самата партия, в много трудно време както за торите, така и за страната като цяло, в светлината на приближаващия се 29 март 2019 г., когато Обединеното кралство трябва да напусне ЕС. Т. е. на страната на Мей може да застане обстоятелството, че много консервативни депутати вярват, че сега не е време за избор на нов лидер", отбеляза той.

Експертът също така посочва наличието на два сценария, които биха се превърнали в кошмар за консерваторите евроскептици, решили да отзоват лидера на своята партия.

"Ако бъде спечелен вотът на недоверие срещу Мей, няма да имаме нов министър-председател до началото на следващата година - първите дни на януари. Също така има възможност Великобритания да остане в ЕС завинаги, тъй като оставката на премиера може да бъде последвана от повторен референдум. Вторият катастрофален сценарий за „разбунтувалите се" – провеждане на предсрочни избори в случай на оставка на Мей, в които, съдейки по текущите проучвания лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин може да спечели ".

Според оценките на британския експерт вот на недоверие към премиера може да както да отслаби позицията на Мей, така и да доведе до укрепването на ръководителя на правителството, което ще направи малко по-лесно одобрението от парламента на споразумението, съгласувано с ЕС, относно условията на "развод" между Лондон и Брюксел.

"Ясно казано, според правилата на Консервативната партия, за да запази поста си на лидер на партията и премиер, Мей е достатъчно да получи 1 глас повече от онези, които декларират недоверие към нея. Казано по друг начин, мисля че ако тя спечели преимущество с 1,2,3 или дори 5 гласа, ще бъде изключително тежък удар за нея. Но ако преимуществото е по-солидно, да кажем 50-60 гласа, тя ще може да укрепи позицията си и уверено да остане начело на правителството и партията, чиито правила ще осигурят нейния имунитет от повторен партиен вот в близките 12 месеца“, каза Пападопулос. В същото време нищо няма да защити Мей от вот на доверие, който може да се проведе не на ниво партия, а на целия парламент по инициатива на опозицията.

Както стана известно днес сутринта, членовете на партията Мей, които са недоволни от начина, по който тя преговаря за Брекзит, стартираха процедурата завнасяне на вот на недоверие към лидера на торите. Гласуването ще се състои по-късно днес в Камарата на общините на британския парламент. В случай, че повече от половината от 315-те консервативни депутати гласуват за оставката й, ще се проведат избори за нов партиен ръководител и съответно за правителство.

Според Пападопулос нито един от вероятните изходи от гласуването няма да отстрани дълбокото разделение сред консерваторите.

Междувременно стана ясно, че британският премиер Тереза Мей дойде снощи в Европейската комисия, за да обясни обстановката в нейната страна и притесненията на парламента в Лондон, и за да потърси решение с подкрепа на институциите на ЕС". Това заяви говорител на комисията, предаде БТА.

Той каза, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е изслушал Мей внимателно. "ЕК няма да коментира вътрешната британска политика и събитията в Консервативната партия, но Юнкер многократно е изразявал подкрепа за Мей и ролята й в работата по много труден процес", добави говорителят.

Попитан дали двамата събеседници снощи са обсъдили насрочения днес вот на недоверие в британския парламент, той не даде твърд отговор. "Мисля, че не са обсъждали това, не съм присъствал на разговора. Доколкото знам, не са", каза говорителят. Той допълни, че Великобритания "винаги ще има място в семейството на европейските народи".

Срещата на върха на ЕС тази седмица няма да доведе до никакви поправки в споразумението за Brexit между 27-те и британския премиер Тереза Мей, смята германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от БТА.

„Ние нямаме намерение да променяме споразумението за Brexit  - това е общата позиция на 27-те страни членки”, каза Меркел в Бундестага. „В този смисъл не може да се очаква в резултат на нашите дискусии (на срещата) да се стигне до каквито и да са промени."

Очаква се в началото на срещата в Брюксел утре Тереза Мей да уведоми своите колеги от ЕС за последното развитие на нещата около Brexit . Останалите 27 лидери ще излязат с обща декларация по-късно в четвъртък според председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Високопоставени представители на ЕС неведнъж през последните дни подчертаха, че съюзът няма да предоговаря споразумението за изтегляне на Великобритания от ЕС, за което настояват много британски политици и депутати като условие да го подкрепят. Но евролидерите изразиха желание да помогнат на Мей да убеди вътрешните му опоненти да го подкрепят.

 

Коментари 34
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

34 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 34 минути

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 1 час

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 2 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 2 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 2 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 2 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 3 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 3 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 3 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 4 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 4 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 5 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 5 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции