4

Р уският президент Владимир Путин изложи своята версия за украинската история, като по същество каза, че Украйна всъщност винаги е била част от Русия. Освен че обслужва целите му, тази версия е и фикция. Украйна има своя собствена хилядолетна история.

Това е речта, с която Путин разкъса Украйна

Съвременна Украйна е оспорвана територия с променящи се в продължение на столетия граници. Тя попада изцяло под властта на Москва чак в края на XVIII век при императрица Екатерина Велика. Дори и тогава обаче Руската империя не е успяла да я погълне нито толкова лесно, нито пък напълно.

В хода на сегашните си усилия да върне в руска орбита Украйна, която постигна независимост и се ориентира към Запада, Путин следва път, отъпкан от много руски ръководители преди него – от Петър Велики до Йосиф Сталин.

Сепаратистките райони в Украйна – предисторията

За Запада въпросът е дали може да ограничи реваншистките амбиции на Путин посредством санкции, дипломация и военна съпротива от страна на Киев. Признаването от Путин на двата отцепили се украински региона и изпращането там на руски войски, които застрашават страната, лесно може да запали по-голяма война в цяла Украйна.

„Смятам, че трябва да взема едно отдавна отлагано решение: незабавно да призная независимостта и суверенитета на Донецката народна република и на Луганската народна република“, заяви Путин, визирайки две проруски части от Украйна в региона Донбас, които от 2014 г. насам са въвлечени във война с правителството в Киев, отнела досега живота на 14 000 души.

Москва призова света да признае Донецка и Луганска народни републики

Всяка съвременна държава, особено в Европа, в продължение на векове е променяла границите си и емоционалното увлечение от национализма може да доведе до искания, ултиматуми и често до войни за територии, власт и влияние. В речта си пред руската общественост снощи, на моменти мрачен, понякога дори и звучейки враждебно, Путин се отнасяше пренебрежително към Украйна и каза, че нейното създаване като суверенна държава е трагедия и е станало по случайност при управлението на комунистическите лидери през XX век.

Той се държеше така сякаш Украйна никога не е съществувала преди настъпването на съветската епоха. Путин на моменти обвиняваше Ленин, понякога – Сталин, а в един момент изрази презрението си към решението на Никита Хрушчов от 1954 г. да вземе Крим от Русия и да го даде на Украйна.

Както при всeки прочит на историята и в думите на Путин имаше елементи на истина. Украинците и руснаците са свързани източнославянски народи, чиито съдби са се преплитали и разделяли в историята. Той обаче предпочете да се фокусира върху времената на най-силна руска доминация над Украйна, като почти забрави, че тя от 30 години е отделна държава, призната от международни договори, включително и от Русия. Вместо това Путин описа Украйна като корумпирана, едва кретаща марионетка на САЩ, която застрашава сигурността на Русия и която според него няма истинска причина да съществува, освен ако не е едно цяло с нея.

Военният министър на Украйна предупреди: Гответе се за война и човешки жертви

Украйна и Русия водят началото си Киевска Рус - търговски център, създаден от викингите по крайбрежието на река Днепър преди повече от 1000 години, когато Москва все още не е била на картата. Първоначално двата народа са били езически, но после приемат православното християнство. Киевска Рус се е разпаднала в началото на 13-и век при монголското нашествие в Европа. Великото московско княжество е престанало да бъде васална държава едва в края на XV век.

Вместо да се свърже с Москва, от XIV век нататък, в продължение на векове, цялата територия на съвременна Украйна е била част от Великото литовско княжество. По-късно тя влиза в състава на обединената полско-литовска държава Жечпосполита – обширна многоезикова и мултиетническа държава, чиято територия е включвала почти всички територии на днешна Полша, Литва, Беларус и Украйна (както и части от Русия).

ООН осъди решението на Путин за ДНР и ЛНР, Русия заяви, че е отворена за диалог

В източните и югоизточните региони са доминирали полският и рутенският език, който е предшественик на съвременния украински и беларуски. Населението е включвало украинци, поляци, беларуси, литовци, евреи и татари.

Армейски бунтове на украинските казаци в средата на XVII век срещу полската аристокрация и земевладелци са довели до съюз между казаците и Москва. Тогава Източна Украйна се е отцепила от Жечпосполита и през 1654 г. се е заклела във вярност на руския цар. Западна Украйна е останала част от полско-литовската съюзна държава в продължение на още 150 години, докато през 1795 г. Полша не е била разделена окончателно между Русия, Австрия и Прусия и е изчезнала от картата на Европа.

Полската държава се появява отново след Първата световна война и през 1919-1922 г. води война със Съветска Русия, като си връща обратно голяма част от Украйна. Тези земи отново попадат под съветски контрол след Втората световна война, но украински партизани националисти продължават да оказват въоръжена съпротива срещу съветските сили през следващите няколко години.

Зеленски: Границите на Украйна остават непроменени

„Големият глад“ (Гладоморът), който Сталин налага на Украйна в началото на 30-те години на миналия век, води до смъртта на милиони хора и е оставил у украинците трайна враждебност към съветското руско управление.

Болшевиките неслучайно признават Украйна като отделна социалистическа република след създаването на СССР.

Те разбират реалността на отделната украинска история и идентичност, които са положени някъде между Москва и Запада през по-голямата част от съществуването им. Украйна обаче никога не е имала възможност за самоуправление до разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Противно на твърденията на Путин, повечето украинци днес не искат да бъдат част от Русия и антируските чувства в по-голямата част от страната се засилиха след анексирането на Кримския полуостров от Русия през 2014 г. и завладяването на региона Донбас от проруски сепаратисти.

Сега, когато руски войски отново маршируват в региона Донбас в Източна Украйна, изглежда, че хилядолетната война за надмощие в региона, с използване на оръжията и дипломацията, когато е нужно, е на път да бъде възобновена.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

България Преди 3 минути

Зад волана е бил виетнамски гражданин с имунитет

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 20 минути

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 1 час

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 2 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 2 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 3 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 3 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 3 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 3 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 3 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 3 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 3 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 4 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 4 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 4 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция