12

Сан Мюнг Мун, основател на Църквата на обединението, превърнала се в просперираща икономическа империя и известна още като сектата на Мун, почина в Южна Корея на 92 години.

Преди повече от две седмици Мун бе приет в безсъзнание в болница Сейнт Мери и прехвърлен в медицинския център на движението му в Сеул.

Църквата на обединението беше основана от Мун през 1954 г. в Южна Корея и е една от най-многобройните религиозни общности в света.

Пасторът Мун стана известен с колективните брачни церемонии, при които едновременно хиляди младоженци се вричат във вярност.

Сектата твърди, че има 3 млн. последователи.

Едно от най-многочислените бракосъчетания бе извършено през 2009 г. В него участваха между 7500 и 10 000 двойки от 160 държави.

Църквата на обединението, която има сериозно влияние главно в Латинска Америка и САЩ, съобщи тогава, че със събитието отбелязва 90-годишнината на своя гуру и 50-годишния му брачен съюз.

Според много наблюдатели тогава стана ясно, че целта на поредното масово религиозно шоу бе преподобният да лансира като свой приемник сина си, 32-годишния сега Мун Хюн Ин.

Сан Мюнг Мун е роден в християнско семейство през 1920 г. в Корея. През 1954 година той основава в Сеул своя църква, която нарича "Асоциация на Светия Дух за обединение на световното християнство".

В началото на 70-те години на XX век се мести в САЩ, където набира последователи и се включва в обществения и политически живот.

Той е известен с участието си в антикомунистическата пропаганда, по това време държавна политика на САЩ.

Наред с проповедническата си дейност, Мун развива процъфтяващ бизнес с фармацевтични продукти, чай, оръжие, недвижими имоти, а църквата му става една от най-могъщите финансови империи в света.

Наследството му се изчислява на милиарди щатски долари.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@