ООН към Израел: Нужно е безпристрастно разследване
Лодка с израелски войници се приближава към кораб от флотилията   
Източник: ЕПА/БГНЕС
56

Съветът за сигурност на ООН поиска безпристрастно разследване на нападението на израелски командоси срещу корабите, натоварени с хуманитарни помощи за ивицата Газа, при което бяха убити поне девет души, а според някои източници - 19, предаде АП.

След 12-часови разисквания Съветът одобри декларация на неговия председател, в която се настоява за незабавно освобождаване на задържаните хора и кораби, както и за бързо, безпристрастно, достоверно и прозрачно разследване на военната намеса срещу пропалестинската флотилия.

Съветът призовава Израел да осигури пълен достъп на консулския персонал до задържаните, да позволи на засегнатите страни да репатрират незабавно техните загинали и ранени граждани и да гарантира доставката на хуманитарната помощ от конвоя до нейната крайна дестинация", се допълва в декларацията.

Съветът изразява сериозното си безпокойство от хуманитарната обстановка в ивицата Газа и подчертава необходимостта от гарантирането на редовни доставки на храни и осигуряването на редовно движение на хора от и до ивицата.

Финалният проект изглежда е

по-смекчен вариант

на първоначалния, в който имаше призив блокадата над Газа да бъде свалена.

Апелът бе подкрепен от Великобритания, Русия, Франция и Китай.

Маратонското заседание на Съвета за сигурност, започнало в понеделник малко след 13 ч. местно време (17 по Гринуич), не бе завършило и след полунощ (4 ч. по Гринуич), съобщи кореспондент на АФП.

Дипломати заявиха, че разногласия между Турция, която редактира проекта, и САЩ - традиционен защитник на Израел в ООН, са пречели документът да бъде приет по-бързо.

САЩ, които традиционно защитават Израел в ООН, са водили тежка битка с Турция по текста на документа, за не бъдат формулировките прекалено сурови за еврейската държава.

Турция е изготвила текста на документа, отбелязва Франс прес. САЩ са успели да наложат в декларацията да не се говори за независимо разследване, смятайки се, Израел е напълно способна сама да се справи с тази задача.

Преди да започнат обсъжданията на текста, в Съвета за сигурност се

състояха публични разисквания,

на които на Израел бяха зададени редица въпроси.

Израелският представител в ООН обаче обвини флотилията с международна помощ за Газа в нехуманитарни цели, предаде Франс прес.

Макар да бе представена в медиите като хуманитарна мисия за доставяне на помощи за Газа,

флотилията нямаше нищо общо с хуманитарна мисия,

заяви израелският зам.-посланик в ООН Даниел Кармон по време на дебатите.

Кой хуманитарен активист ще иска да заобиколи Обединените нации, Червения кръст и другите международно признати институции? Кой активист, отстояващ каузата на мира, използва ножове, тояги и друго оръжие, за да атакува войници, които се качват на борда на плавателен съд в съгласие с международното право, запита Кармон.

В Газа няма хуманитарна криза, заяви той, подчертавайки, че стоките и материалите, предназначени за палестинската територия трябва да преминават през разрешените пунктове.

Израелският дипломат напомни, че ивицата Газа "е окупирана от терористи, свалили насилствено палестинската автономна власт", и че в нея продължават да се внасят оръжия, включително по море.

Израел, който светът обвини в несъразмерна употреба на сила при абордажа и причиняване на смърт на най-малко деветима пътници,

отхвърля отговорността за кървавите сблъсъци с пропалестинските активисти

Видеозапис, заснет от израелската армия при щурма срещу кораб от флотилията и предоставен на медиите, показва как командоси в черни дрехи се спускат с въжета на палубата и биват атакувани от пътници, размахващи прътове и столове.

Когато един от командосите слиза с въже от хеликоптера, един от пътниците го замеря с някакъв предмет, след което група хора, въоръжени с палки, се нахвърлят върху него, докато той е на земята.

На черно-белите кадри, заснети изглежда от намиращ се наблизо кораб, се виждат най-малко шестима пътници на палубата, които удрят с палки човек на пода.

Двама от скупчилите се на палубата пътници блъскат ожесточено друг командос към долната палуба, а трети пътник размахва стол над главата си, допълва АФП.

Палестинският президент Махмуд Абас осъди смъртоносната израелска атака срещу флотилията, която нарече "клане" и обяви

тридневен траур в палестинските територии.

Най-голямата организация на арабите в Израел (които наброяват 1,3 млн. души) призова общността на протести и обща стачка.

Ливанското шиитско движение Хизбула остро осъди израелския рейд като "терористично престъпление" и призова арабските правителства за предприемат "конкретни стратегически стъпки" за прекратяване на наложената от Израел блокада в ивицата Газа, посочва ДПА.

Израел държи 610 чуждестранни пропалестински активисти

По думите му чужденците са държани при "добри условия" в килии за двама или за четирима души в нов затвор, който се казва "Ела". Обектът бил открит преди 10 дни в южния град Беершеба и е планиран да побира до 800 затворници.

Повечето активисти, първите от които пристигнали вчера следобед, а последните - днес сутринта, не носели лични вещи и затова получили бельо, тоалетни принадлежности, чехли, чаршафи и одеала. Дадена им била и храна.

50 други са на път да бъдат експулсирани, съобщи израелското държавно радио.

Освен това 45 други пътници, повечето от които турци, са били настанени в болници.

Шестима израелски войници, ранени по време на операцията, също са били приети в болница, допълни радиото.

Задържаните пътници ще бъдат разпитани днес и властите ще решат кои ще бъдат освободени и срещу кои ще започне съдебно преследване.

Израелската телевизия съобщи, че на пътниците и екипажите на корабите, които не са участвали в сблъсъците с израелските командоси,

е предложено доброволно да напуснат Израел

за сметка на еврейската държава.

Властите обявиха, че който не приеме доброволно да напусне Израел или е участвал в сблъсъците, ще бъде задържан и екстрадиран.

Първите трима турски граждани от международната флотилия с помощи за ивицата Газа, депортирани от израелските власти, се завърнаха с редовен полет на турските авиолинии в Истанбул.

Това са Байрам Кальон, Кутлу Тиряки и Асъм Емир - екипажа на кораба, участвал във "Флотилията на свободата".

Те разказаха, че израелските войници, стреляли в посока на кораба "Мави Мармара", били въоръжени с автомати М16 и отделили кораба им от останалите. Тримата заявиха, че

флотилията не е носила оръжие

Ние имахме само вода - с вода ли ще стреляме срещу войниците, заяви Байрам Кальон.

Според тримата на турските кораби нямало оръжие. "Нашият кораб бе натоварен с цимент и желязо. На другите кораби имаше храни, лекарства, детски дрехи", обясниха те.

Турция изпрати два самолета, за да прибере депортираните участници и ранените, които се очаква да пристигнат тази сутрин.

Според турски източници, около 300 турски граждани са задържани от израелските власти.

Общо в акцията за пробив на блокадата са участвали шест плавателни съда, начело с ферибота "Мави Мармара". Всичките кораби са били докарани под конвой в пристанището на Ашдод.

Още не е ясен

точният брой на загиналите в сблъсъците

Според правозащитниците загинали са 19 души, израелските власти говорят последно за девет. Ранени са 33-ма, сред тях осем израелски войници.

Стана известно, че нобеловата лауреатка за мир Мейрид Коригън Магуайър от Северна Ирландия, за която бе съобщено, че е на един от корабите, всъщност не е била на борда, защото в крайна сметка не се е присъединила към флотилията, както е било планирано.

За известния шведски криминален писател Хенинг Манкел, който е бил сред правозащитниците, бе съобщено, че не е пострадал при щурма, предаде АФП, позовавайки се на шведското външно министерство.

Израел няма да допусне никакви кораби с хуманитарна помощ във водите на ивицата Газа, предупреди днес заместник-министърът на отбраната Матан Вилнай, цитиран от Франс прес.

Ден след вчерашното кръвопролитно нападение на командоси от израелските военноморски сили срещу флотилията от шест кораба, натоварени с помощи за Газа, Вилнай предупреди по израелското обществено радио:

"Няма да допуснем кораби в Газа, подхранващи онова, което се превърна в терористична база, застрашаваща самото сърце на Израел".

Организаторите на "Флотилията на свободата" съобщиха, че към Газа плава още един кораб с хуманитарна помощ.

Грета Берлин, една от организаторките, уточни, че следващият опит за пробив на блокадата над Газа ще бъде предприет след няколко дни. "Товарният кораб "Рашел Кори" сега е край бреговете на Италия, а още един кораб е в ремонт", каза тя.

Коментари 56
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

56 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 8 минути

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 1 час

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 1 час

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 1 час

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 1 час

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 1 час

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 1 час

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 2 часа

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 2 часа

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 2 часа

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата

България Преди 2 часа

Toй е подаден малко след 08.00 ч.на електронната поща на висшето училище

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 2 часа

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 2 часа

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 2 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа