22

В неделя, когато по-голямата част от САЩ беше скована от полярни температури, президентът Доналд Тръмп се възползва от възможността да направи коментар за климата.

„Бъдете внимателни и се опитайте да останете по домовете си. Големи части от страната са затрупани от голямо количество сняг, а температурите са почтирекордно ниски. Удивително е колко е голяма тази система. Няма да е зле да имаме малко от доброто старо глобално затопляне сега!“, написа държавният глава в социалната мрежа Туитър.

Може би не е изненадващо, че президентът, който флиртуваше с идеята, че промяната на климата е измама, не разбира правилно ефектите от глобалното затопляне, пише сайтът „Лайв Сайънс“ (Live Science). Всъщност, дори когато земното кълбо се затопля все повече, някои места могат да бъдат подложени на по-големи зимни бури.

Климат vs време

Първият проблем е смесването на климата и времето. Това е вечен въпрос реториката на Тръмп; през 2016 г. той посочи необичайно топъл ден през 1898 г. като доказателство, че земното кълбо не става все по-горещо. Този метеорологичен рекорд е поставен само на две места – Орегон и Мериленд, което го прави безсмислен по въпроса за климата, който се занимава с дългосрочни тенденции в глобален мащаб.

А дългосрочната тенденция не е хубава. Според Националния център за климатични данни    на САЩ не е имало нито един месец, в който средната повърхностна температура на Земята да е паднала под средната стойност за предиода 1901 – 2000 г. от 1985 г.

Затоплящото се земно кълбо не означава, че зимата ще престане да съществува, въпреки че учените вече отбелязват тенденции към сравнително високи зимни температури. Специалният научен доклад за климата (CSSR), ръководен от федералните учени, установи, че само между 1986 и 2016 г. средните годишни температури над САЩ са се увеличили с 1,2 градуса по Фаренхайт (0,7 градуса по Целзий). Междувременно студените вълни стават по-малко разпространени, докато топлинните вълни стават все по-чести. А рекордно високите температури са далеч по-чести от рекордно ниските.

Има ли бъдеще студът?

Какво ще стане със зимните бури? Те определено все още съществуват, но климатолозите предричат, че американците в бъдеще все по-рядко ще се сблъскват със студени вълни. Най-голям спад на студените вълни ще има в Аляска, а най-малък – в североизточните части на страната.

Снежната покривка, дълбочината на снежната покривка и екстремният снеговалеж също са в упадък в южната и западната част на САЩ, според CSSR. Североизтокът е нещо като аномалия: Екстремни снеговалежи се е увеличил в части от северната част на САЩ.

Интересното е, че климатът на затопляне понякога може да предизвика екстремни снеговалежи, защото по-топлия въздух може да носи повече влага. Меандри в струйния поток, който предава хладен въздух надолу от Арктика, може да създаде условия за чудовищни бури. За съжаление, тъй като изменението на климата променя полярните региони, тези промени в струята могат да станат по-чести.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@