14
На 100-годишна възраст в края на миналата седмица е починал Клод Леви-Строс, знаменит френски интелектуалец, признат за баща на съвременната антропология, съобщи Френската академия. Не са известни причините за смъртта му, която бе обявена едва днес.

Идеите, изследванията и книгите му за културата и човечеството са оказали влияние на поколения хуманитарни специалисти. Един от-големите му приноси в науката е раздробяването на различните митологии и ритуали до основните им компоненти с цел да се открие общото между тях.

Той успя да покаже, че т.нар. примитивни общества имат характеристики напълно съпоставими с тези на "модерната" западна цивилизация и че и двете действат на базата на фолклора, изтъкан от противоположности.

"Опитвам се да обясня не как хората мислят чрез митове, а как митовете действат в човешкото съзнание без хората да осъзнават това", казваше Леви-Строс.

Той е изследвал амазонските и американските индианци, за да покаже паралелите на техните митове с приказката за Пепеляшка.

Чрез структурализма описваше опозициите, обхващащи всички идеи на обществото - живот-смърт, естествено-културно, сурово-готвено...

Смята се, че Леви-Строс е придал нов характер на антропологическата наука чрез въвеждането на нови концепции за общите модели на поведение и мисъл. Признат е за основоположник на структуралистките изследвания в културологията.

Клод Леви-Строс е роден в Брюксел през 1908 г. в семейство на елзаски евреи. В младежките си години е активист на SFIO, предшественик на Френската социалистическа партия. През 1931 г. започва да учи философия. През 1935 г става професор в университета в Сао Пауло и заминава за Бразилия, където ръководи редица етнографски мисии в Мато Гросо и в Амазония.

Разказва за преживяванията си в "Тъжни тропици" от 1955 г., една от големите книги на 20-и век. Връща се в Париж в навечерието на войната, мобилизиран е през 1939 и 1940 г., а през 1941 г. напуска Франция и се установява в Ню Йорк, където започва да преподава.

През 1959 г. оглавява катедрата по социална антропология в Колежа на Франция и остава на този пост до 1982 г. През 1973 г. той е първият етнолог, приет във Френската академия на науките.

Удостоен е с най-големите награди на Франция, други държави и международни научни организации. Миналата година във Франция беше основана държавна награда за научни постижения, която носи неговото име. Тя се дава на учени, работещи във Франция, без значение на тяхната националност.

Леви-Строс е написал множество литературни и антропологични произведения, превърнали се в класика, като „Елементарни структури на родството" (1949), "Мисленето на дивака" (1963), "Сурово и готвено" (1964), „Тотемизмът днес" (1962), „Структурна антропология" (1963)...

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@