Може ли Украйна да победи Русия във война
Източник: GettyImages
108

У крайна е голяма страна, с население от 43 милиона души и площ от над половин милион квадратни километра. Все пак не може да се сравнява с Русия. Най-голямата страна в света има площ от 17,1 милиона квадратни километра и население от близо 145 милиона.

През последните седмици напрежението межди двете държави бързо нараства. И двете съсредоточават военни сили по общата им граница. А войната изглежда като все по-възможно развитие на ситуацията.

И все пак, има ли Украйна някакви шансове срещу армията на Русия? Последната едва ли ще използва ядрения си арсенал, така че евентуална война ще се води с конвенционални оръжия.

Има случаи, при които далеч по-малки държави са успявали да спрат настъплението на руската армия. Например Финландия по време на Зимната война със СССР (1939-1940 г.) Но тогава финландците успяват да се възползват от студа, снега и трудно проходимия терен.

Те използват и уникална тактика - разкъсват съветските вериги на настъпление и снабдяване, обграждайки цели дивизии в т. нар. „моти”. Така, въпреки че врагът ги превъзхожда неимоверно както в жива сила, така и в техника, финландските войски спират настъплението на Червената армия достатъчно дълго, че страната им да запази независимостта си.

Москва: САЩ и НАТО превръщат Украйна в „буре с барут”

Украйна няма нито едно от тези предимства. Теренът на страната е предимно равнинен и лесно проходим с изключение на няколко големи реки. А тактическата постановка на украинската армия е доста подобна на тази на руската.

От избухването на конфликта в Донбас, през 2014 г., когато Русия анексира Крим и унищожи почти без загуби цяла украинска танкова колона, Украйна възстановява бойните си способности.

В момента украинската армия може да изкара на бойното поле около 150 хил. редовни войници и близо 80 хил. паравоенни и национална гвардия. Голяма част от редовните части и в по-малка степен националната гвардия, са добре тренирани професионални бойци.

Резервът, който украинската армия може да набере за сравнително кратко време, е около 140 хил. души. Теоретично резервистите са близо милион, но е спорно доколко те са боеспособни и дали въобще е възможно обучаването, въоръжаването и разполагането им на евентуалното бойно поле.

Населението на Украйна има около 5 милиона единици леко стрелково оръжие. Голяма част от това въоръжение е нелицензирана и по същество нелегална.

Украйна очаква руска агресия, американски кораби в Черно море

При възможен конфликт украинската армия ще се сблъска първо с въоръжените сили на Луганската и Донецката народни републики – сепаратистките псевдодържавни формирования в източната част на Украйна, подкрепяни от Русия.

Техните въоръжени сили възлизат на около 30 000 души. Част от тях са местно опълчение, други са наемници, а има и руски войници, които официално прекарват отпуските си в Донбас. Тази военна сила като цяло обаче е леко въоръжена и недостатъчно дисциплинирана.

Проблем за Украйна обаче ще е, че ще трябва да воюва на два фронта – източен и южен. В Крим Русия разполага с около 40 000 души добре въоръжена редовна армия. Освен това руските кораби изцяло контролират водите на Черно и Азовско морета в района на евентуалния конфликт.

От Кремъл предупредиха за възможна война с Украйна

Русия вече дислоцира значителни сили по украинската граница под предлога за планирани военни учения. Все пак украинската армия ще има числено превъзходство в първите дни на конфликта.

Това обаче бързо ще се промени. Русия разполага с добре тренирана професионална редовна армия от около 380 000 души, наборни сили и лесно може да мобилизира и въоръжи далеч повече резервисти, отколкото Украйна.

Основното руско предимство обаче ще е техническо. Русия има огромно превъзходство над Украйна в тежка техника. Сравнително модерните руски танкове от модели Т-90, Т-80 и модернизирани Т-72Б3 са над 10 пъти повече от украинските им еквиваленти. Подобно е съотношението и при останалата бронирана техника и механизираните оръдия. Единствено при ракетните установки руското превъзходство е само двукратно. Но Русия има повече модерни ракетни системи.

Във въздуха руското предимство е направо смазващо. Украйна разполага с няколко десетки изправни изтребители, най-вече МиГ-29 и Су-27, които могат да бъдат неутрализирани от по-модерните противовъздушни системи на Русия. А в отговор руската армия може да атакува украинската със стотици сравнително модерни бойни самолети, включително 8 ескадрили с по 12 изтребителя МиГ-31, 12 ескадрили Су-27, 2 ескадрили Су-30 и още толкова Су-35.

С такова явно техническо превъзходство Русия няма нужда от числено надмощие на бойното поле.

Politico: Как трябва да реагира Западът на „дрънкането” на руски оръжия

Естествена защитна линия за украинската армия се явява огромната река Днепър, която разделя територията на Украйна на две. Но и край нея равният и открит терен предполага, че руските сили бързо ще вземат надмощие заради пълното си господство във въздуха.

Тук идва въпросът на каква чуждестранна помощ може да се надява Украйна? НАТО, въпреки че политически подкрепя Киев, едва ли ще рискува с наземна операция пълномащабна война срещу Русия, която може да прерасне в унищожителен ядрен конфликт.

Турция – втората по големина военна сила в региона, също на думи застава зад Украйна, но е много малко вероятно да се включи във война извън своята територия срещу превъзхождащата я руска армия.

Възможен сценарий е създаване на демилитаризирана въздушна зона над Западна Украйна, охранявана от натовски самолети, която де факто ще неутрализира въздушното превъзходство на Русия. Това ще позволи на украинската армия да спре настъплението на руските сили до река Днепър. Все пак подобен развой на събитията би бил еквивалентен на разгромна загуба за властите в Киев.

Какво става, Русия мести и боен флот към Черно море

В същото време печалбите за Русия от евентуален конфликт с Украйна са твърде спорни. Москва може да се надява на стабилизиране на положението в самообявилите се сепаратистки републики в Донбас. Цел, която едва ли оправдава загубите в пари и жива сила при евентуална война.

Коментари 108
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

108 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 16 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 40 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 1 час

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 2 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 10 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса