136

П резидентът на Беларус Александър Лукашенко заяви в обръщение към нацията в петък, което той произнесе пред стотици официални представители и гости, събрали се в Минск, че Украйна няма шанс за победа срещу ядрена сила като Русия. Той също така отправи призив към украинците да започнат преговори без предварителни условия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В годишното си послание към нацията беларуският президент освен това изрази готовност да приеме на територията на страната руски стратегически ядрени оръжия

в допълнение с тактическите ядрени оръжия, които Москва се готви да изпрати на своя съюзник, отбелязва Франс прес.

"Трябва Владимир Путин и аз да решим и да внесем тук, ако е необходимо, стратегически ядрени оръжия. И те трябва да разберат това, тези мръсници, там, в чужбина, които днес се опитват да ни взривят отвътре и отвън", предупреди Лукашенко, известен с цветистия си изказ.

"Няма да отстъпим пред нищо, защитавайки нашите страни, нашите държави и нашите народи",

добави той, аплодиран от аудиторията, състояща се от политически представители и от представители на онази част от гражданското общество, подкрепящо действията на беларуските власти.

Стратегическите ядрени оръжия са по-мощни и имат по-голям обсег, отколкото така наречените тактически ядрени оръжия.

Според Ройтерс Лукашенко е визирал междуконтинентални балистични ракети, които могат да разрушат цели градове, отстоящи на хиляди километри разстояние.

Относно конвенционалните оръжия Лукашенко заяви,

че неговата страна има достатъчно такива, за да се противопостави на заплахите. "Но ако видим, че зад тези заплахи, стои разрушението на нашата страна, ние ще използваме всичко, което ние имаме на разположение", предупреди той, цитиран от Ройтерс.

"Имайте думата ми, никога не съм ви разочаровал в тази насока.

Те се подготвят да нахлуят в Беларус, да разрушат нашата страна", подчерта още Лукашенко.

Той не предостави доказателства за подобни заплахи, идващи от Запада или за твърденията си, че имало планове за нахлуване на Беларус от съседна Полша, отбелязва Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин обяви миналия уикенд, че Москва ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус,

като породи безпокойство в Украйна и на Запад. Руски представители на няколко пъти отправиха едва завоалирани заплахи да си послужат с ядрено оръжие в Украйна в случай на значителна ескалация на конфликта, припомня Франс прес. Според Путин десет самолета вече са оборудвани в Беларус за използване на тактически ядрени оръжия и до 1 юли ще бъде завършено изграждането на специално депо, припомня още агенцията.

В петък Лукашенко съобщи, че преди седмица е издал разпореждане до военните незабавно да възстановят площадките,

на които Русия в случай на необходимост може да разположи стратегическите балистични ракети "Топол". Лукашенко каза, че се е разпоредил да бъдат запазени повечето такива площадки, на които са били разположени стратегическите ракети, през 90-те години, когато ядреното оръжие е било преместено от беларуска територия в Русия. "Запазих тези площадки", подчерта той, предаде ТАСС.

Президентът на Беларус каза също, че цялата инфраструктура относно тактическото ядрено оръжие е създадена и готова.

"Да носят ядрени бойни глави, ядрен боен заряд могат и преоборудваните ни самолети. Чували сте от президента на Русия (Владимир Путин - бел. ред.) за съвместните планове за създаване на съответната инфраструктура на територията на Беларус. Само искам да уточня - цялата инфраструктура е създадена и готова", каза Лукашенко, цитиран от ТАСС.

Ще запазим и осигурим своя суверенитет и независимост с всичко, включително и с ядрения арсенал, каза беларуският президент.

"Това е наше оръжие, което ще способства за суверенитета и независимостта", допълни Лукашенко, като същевременно подчерта, че Беларус е миролюбива страна, която не планира да напада никого и не иска да воюва с когото и да било.

Разполагането на ядрено оръжие в Беларус не е заплаха и не е шантаж, а възможност да се защити държавата

и да се гарантира мир на беларуския народ, подчерта в обръщението си президентът на страната. Лукашенко каза, че не се страхува от възможността за нови западни санкции срещу страната му във връзка с разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус, предаде Ройтерс.

Относно Украйна беларуският лидер каза по повод на съобщенията за предстояща пролетна контраофанзива на украинските сили,

че това ще е "най-лошото, което може да се случи" и заяви, че тази контраофанзива би могла да унищожи каквито и да било шансове за мирно разрешаване на кървавия конфликт, предаде ТАСС.

Беларус не участват директно в конфликта в Украйна, но Москва използва с нейната територия, за да извърши офанзивата си срещу Киев миналата година или да нанася удари, според украински представители, припомня Франс прес.

Лукашенко каза, че сраженията в Украйна трябва да бъдат прекратени незабавно.

Беларуският лидер се обърна към войските да останат на сегашните си позиции и отправи призив към Запада да спре доставките на оръжия за Украйна. Според него незабавното прекратяване на огъня дава последен шанс да се избегне предстояща ескалация. Беларуският лидер окачестви поставените от Киев условия за преговори, включително изтеглянето на руските войски от окупираните територии на Украйна, като "абсурдни".

Лукашенко отбеляза, че руската отбранителна индустрия набира скорост и каза, че Украйна ще бъде унищожена, когато оръжейната промишленост се задейства на пълни обороти.

Забележките му напомнят за неотдавнашните заплахи, направени от Москва, отбелязва ДПА.

Агенцията допълва, че Лукашенко се разглежда като силно зависим от Кремъл по отношение на политическата подкрепа, икономическата и военната помощ. Беларус е позволявал на Русия да използва военни бази в страната за извършването на нападения срещу Украйна. 

На хоризонта се задава Трета световна с ядрени пожари,

това може да се избегне само по пътя на преговорите, каза в обръщението си към нацията президентът на Беларус, предаде агенция БелТА.

"С усилията на САЩ и техните сателити в най-близката ни страна се разгръща пълномащабна война "до последния украинец" (цитирам), в резултат на която само в продължение на година загинаха или бяха осакатени около половин милион души и от двете страни. Милиони са бежанци. На хоризонта в резултат на това се задава Трета световна с ядрени пожари", подчерта Лукашенко.

Според президента на Беларус горещите конфликти през последните десетилетия са започнали с неудържимото желание на Запада

да подчини на себе си целия свят. "И даже не на Запада - а на една страна", каза Лукашенко, цитиран от ТАСС.

По думите му Европа не е искала да снабдява с въоръжения Украйна, но прави това по команда от Вашингтон.

"Въпросът е един: какво да правим. Пътят е един - преговори. Преговори без предварителни условия", каза беларуският президент. "Възползвам се от шансовете си да предложа прекратяване на бойните действия. Обявяване на примирие без право на разселване, прегрупиране на войски и от двете страни, без право на пренасочване на оръжия и боеприпаси, на жива сила и техника", каза Лукашенко.

По думите на беларуския президент преговорите за урегулиране на конфликта в Украйна трябва да започнат "сега, а не утре". "Трябва да се спре сега, докато не е започнала ескалация", каза Лукашенко.  

Беларуският президент добави, че "ако Западът за пореден път се опитва да използва затишието за укрепване на своите позиции чрез измама,

то Русия трябва да задейства цялата мощ на военно-промишления си комплекс и армията за предотвратяване на ескалацията на конфликта - и фосфорни боеприпаси, и боеприпаси с обеднен уран, както и боеприпаси с обогатен уран".

В речта си Лукашенко съобщи и, че Минск е разположил и контингент от специални части на южната граница на страната с Украйна, "за да предотврати провокации".

Говорейки за другите страни по света, Лукашенко засегна темата за кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО. "Вие тласнахте в тази посока тези страни, които спокойно живееха, съществуваха и си сътрудничеха с Русия", каза Лукашенко.

Президентът на Беларус спомена и сътрудничеството с Иран и Китай и каза, че двете страни имат готовност да разположат в неговата страна свое фармакологично производство. По думите му никакви санкции не могат и не са длъжни да повлияят на равнището на медицинското обслужване в Беларус.

Споменавайки за Китай, Лукашенко каза, че тази страна би могла да стане посредник за урегулиране на кризата в Украйна.

Не на последно място Лукашенко засегна и темата за беларуската култура. Той каза, че е необходимо Беларус активно да прокарва свои традиции, свои символи, свои артисти, художници и други, като е време да се откаже от културни тенденции, противоречащи на собствените ѝ традиции и морал.

Коментирайки приетата в Беларус директива за въвеждане в действие на система за регулиране на цените

и осигуряване на контрол върху ценовата дисциплина, Лукашенко припомни първоначалните страхове на беларусите, че няма да има с какво да се хранят. "Кой е отслабнал. Погледнете мен и ще видите", пошегува се Лукашенко и след започналите аплодисменти в залата обеща да се заеме с това да отслабне.

Накрая беларуският лидер увери също така, че децата му няма да станат президенти.

"Трябва да се прекратят всички приказки за приемственост, за унаследяване на поста, моите деца няма да бъдат президенти", каза накрая Лукашенко в обръщението си към народа на Беларус.

Коментари 136
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

136 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 46 минути

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 1 час

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 2 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 3 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 3 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 3 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 3 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 4 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 4 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 4 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 5 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето