С лужителите по сигурността, които конфискуват бутилки с вода, шишета с душ гел и бурканчета с кремове за лице, са често срещана гледка по летищните пунктове за проверка.
Но на международното летище Инчеон в Южна Корея сред забранените предмети, които се иззимат, се откроява още нещо: кимчи – традиционно ястие от осолени и ферментирали зеленчуци, която е неизменна част от корейската трапеза.
През миналата година служителите на летище Инчеон (ICN) са конфискували общо 10,7 тона от този основен хранителен продукт от пътници, нарушаващи забраната за течности в ръчния багаж, съобщават летищните власти.
Korean food lovers take note - no kimchi allowed on flights 🙂https://t.co/RhwKxzOf7w
— Howard Liu, MD MBA (@DrHowardLiu) February 4, 2025
South Korean airport officials confiscated almost 11 tons of kimchi last year
Причината е, че предварително опакованото кимчи обикновено се предлага в бутилки или найлонови пликове, напоени с пикантен сос, което го класифицира като течност. Подобно на много други летища по света, ICN не позволява пренасянето на течности и гелове над 100 мл в ръчния багаж.
Освен кимчи, през 2023 г. служителите на летището са конфискували и 10,5 тона джанг – термин, който обхваща широка гама от традиционни ферментирали сосове и пасти.
Темата предизвика интерес в социалните мрежи. Видеоклип в YouTube, публикуван миналата година от популярен корейски инфлуенсър, който напомня на пътниците, че кимчи трябва да се пренася само в чекирания багаж, събра 1,2 милиона гледания.
Конфискуваните хранителни продукти или се изхвърлят, или се даряват на обществен център за социални грижи, заедно с други иззети артикули, съобщават от летището.
Това не е първият случай, в който корейските власти предприемат строги мерки по отношение на популярни хранителни продукти.
През 2024 г. Korean Air, водещата авиокомпания в страната, обяви, че спира сервирането на инстантни нудли в икономична класа на дълги полети.
Компанията цитира „нарастващата тенденция на турбулентност“, която прави сервирането на горещата закуска, приготвяна с вряща вода, твърде опасно.
Освен това пътници, които са се опитвали да внесат в Южна Корея популярен американски микс подправки съобщават за проблеми с властите. Този продукт, който се продава само в САЩ и стана сензационен в TikTok, е популярен „сувенир“ сред пътници, връщащи се от Америка.
Подправката обаче беше обявена за незаконна в Южна Корея, тъй като съдържа маково семе – съставка, забранена в страната.
Южнокорейски блогър сподели, че е внесла 20 бурканчета от подправката след посещение в САЩ. При пристигането ѝ куфарът ѝ е бил маркиран с жълта ключалка, а по-късно служителите ги конфискували.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!