Япония чака КНДР да изстреля ракета още днес
Севернокорейски войник ръкомаха към фотографа да спре да снима   
Източник: ЕПА/БГНЕС
59

КНДР е приключила зареждането с гориво на балистична ракета със среден обсег "Мусудан" и е готова да я изстреля всеки момент, съобщават японски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.

В Северна Корея всичко е готово за едновременното изстрелване на няколко балистични ракети с обсег от 300 до над 3000 км, които са разположени на крайбрежието на Японско море, предаде още агенцията, като се позовава на военни източници в Токио.

На източното крайбрежие на КНДР са заснети от Космоса до

седем мобилни установки с балистични ракети от различен обсег - от 300 до над 3000 км

Те могат да бъдат изстреляни едновременно или в течение на няколко дни, предаде ИТАР-ТАСС, като се позовава на военни източници в Токио.

Разузнаването е установило две мобилни установки с най-новите ракети със среден обсег "Мусудан". Те имат далекобойност от 3-4 хиляди км и могат потенциално да поразят цели на цялата територия на Япония, както и на американския тихоокеански остров Гуам.

Същевременно на североизточното крайбрежие на КНДР е установено разполагането в бойно положение на още едно ракетно подразделение.

Анализ на получените от спътник изображения показва, че там се намират ракети "Скъд" с обсег от 300-500 км или "Нодон" с обсег от 1,3 хил. км.

Потенциално по-съвършените ракети "Мусудан" още не са били тествани,

отбелязват експертите. Затова едновременното изстрелване с тях на проверените вече "Скъд" и "Нодон" трябва да компенсира евентуален провал при пуска на "Мусудан" и във всички случаи да демонстрира военната мощ на Пхенян.

През 2006 г. при неуспешно изпитание на балистична ракета "Таеподон-2" с радиус 4-6 хил. км в КНДР бяха също изстреляни шест ракети "Скъд" и "Нодон", припомня агенцията.

През 2009 г. бяха изстреляни почти едновременно седем бойни ракети от различен тип, включително "Скъд" и "Нодон".

Японският премиер Шиндзо Абе нареди на Министерството на отбраната да вземе всички необходими мерки по защита на населението на страната във връзка с изстрелването на ракета от Северна Корея, което по данни на разузнаването може да стане още днес.

"Ще бъдат взети всички необходими мерки по защита на живота и сигурността на нашето население. Издадох съответната заповед на министъра на отбраната Ицунори Онодера", заяви премиерът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Онодера от своя страна увери, че министерството му е

готово за всякакви извънредни ситуации

От вчера събираме и анализираме всевъзможна информация и сме готови за всякакви извънредни ситуации, отбеляза министърът.

Днес изтича срокът, даден от севернокорейските власти на чуждите посолства и международните хуманитарни организации да обмислят евакуиране на своите служители.

В петък външното министерство в Пхенян предупреди, че след 10 април вече няма да може да гарантира тяхната сигурност във връзка с изострянето на обстановката на Корейския полуостров.

Засега нито едно от чуждите посолства не е обявило намерения за евакуация.

В неправителствените организации, изпълняващи хуманитарни проекти в селски райони, при тази ситуация планират да съкратят щата за сметка на техническите експерти. На място ще остане само административно-финансовият персонал на представителствата на ООН.

Освен това служителите на тези организации, които в момента са в отпуск, са получили указания да не се връщат в КНДР до второ нареждане.

Предупрежденията на властите са игнорирани и от чуждестранните туристи, пребиваващи тези дни в Пхенян, за да се запознаят на място с действителността в страната.

Сред тях има много шведи, австралийци и британци, които са настанени в хотел "Корея" в центъра на столицата.

В Северна Корея започнаха да пристигат делегации за участие в

тържествата по случай рождения ден на Ким Ир-сен -

първия президент на КНДР, генералисимус и автор на знаменитите идеи чучхе, според които страната трябва да запази самобитния си характер и да разчита на собствените си сили.

Основните тържества ще се състоят на 15 април.

Ръководителят на Тихокеанското командване на въоръжените сили на САЩ заяви, че стремежът на КНДР да се сдобие с ядрено оръжие и балистични ракети с голям обхват е ясна и пряка заплаха за САЩ и съюзниците им в региона, предаде Асошиейтед прес.

Адм. Самюъл Локлиър каза пред сенатската комисия за въоръжените сили, че младият и относително неопитен севернокорейски лидер Ким Чен-ун е използвал изминалата година, за да укрепи властта си.

Локлиър подчерта, че въоръжените сили на САЩ и съюзниците им трябва да бъдат готови, ако Северна Корея се опита да нанесе военен удар. Той декларира, че противовъздушната отбрана на САЩ е в състояние да прехване балистична ракета, изстреляна от Северна Корея.

По думите на адмирала севернокорейският режим е разположил голяма част от бойните си части в демилитаризираната зона по границата с Южна Корея, с което заплашва сигурността на американския и южнокорейския военен и цивилен персонал южно от 38-ия паралел.

"Продължаващият напредък на ядрените и ракетните програми на Севера, дислокацията на конвенционалните му сили и желанието му да прибегнe до асиметрични действия като инструмент за дипломация на принудата създават обстановка, характеризираща се с потенциал за погрешна оценка и контролирана ескалация като евентуално следствие от някое друго провокативно действие на Северна Корея", каза висшият командир пред сенаторите.

Председателят на комисията Карл Левин каза на адмирала, че заплахите на режима в Пхенян "изглежда достигат върха на възможностите (на режима) и използването на тези възможности срещу САЩ и нашите съюзници

изглеждат малко вероятни и напълно биха противоречали на основната цел

на режима - да оцелее".

Сенаторът демократ добави, че въпреки всичко думите и действията на севернокорейците "не са без последици".

Карл Левин повдигна въпроса за решението на Белия дом да отложи отдавна планираното пробно изстрелване на американска междуконтинентална балистична ракета.

Адм. Локлиър отговори, че е съгласен с решението за отлагане на ракетния тест заради напрегнатия период на войнствена реторика от страна на КНДР.

В размяна на реплики с члена на комисията, сенатора републиканец Джон Маккейн, Самюъл Локлиър обяви, че САЩ имат военния потенциал да отразят евентуален ракетен удар от КНДР по Хаваите, Гуам или съюзниците.

Адмиралът допълни, че решението за сваляне на ракетата ще зависи от това накъде е насочена тя и къде ще падне, предаде АП.

Печатът на КНДР обаче не съобщава днес нищо за възможно изстрелване

на балистични ракети със среден обсег. Една от основните теми на днешните вестници е подготовката за отбелязването на главния празник в страната - Рождението на основателя на КНДР Ким Ир-сен, който е на 15 април, предаде ИТАР-ТАСС.

В севернокорейската столица цари спокойствие, а не паника въпреки зачестилите заплахи от ръководството за предстояща ядрена война, съобщава Асошиейтед прес в репортаж от Пхенян.

Десетки севернокорейци участват в кампания за засаждане на дръвчета, съоръжени с лопати. Снощи по площадите жени в традиционни носии танцуваха, за да отпразнуват 20-ата годишнина от назначаването на покойния вече ръководител Ким Чен-ир начело на страната.

Напрежението на Корейския полуостров е водеща тема за чуждите издания на фона на съобщенията на японски медии, че Пхенян вече е заредил с гориво ракета, която се готви да изстреля всеки момент.

Северна Корея призова чужденците да напуснат полуострова, за да избегнат термоядрена война, и обеща безмилостни военни действия, ако бъде провокирана от враговете си, пише в. "Дейли телеграф" по повод поредната риторична провокация на Севера от вчера.

Изданието припомня, че само в Южна Корея в момента има 1,4 млн. чужденци, които са застрашени от евентуалните военни действия на Севера.

В друга статия вестникът се позовава на бивш севернокорейски военен, назован само като Ким, който твърди, че

в севернокорейската армия има разделение

по въпроса дали тя трябва да се подчинява на заповедите на Ким Чен-ун.

Разделението датирало от края на 2011 г., когато дори между двете фракции имало сблъсък, в който паднали жертви, разказва военният.

Едната фракция искала Ким Чен-ун начело на страната, а другата искала 85-годишния Ким Йон-нам, който е настоящ председател на Президиума на Върховното народно събрание на Северна Корея. Може би в това се крие ключът към сегашната агресия на Севера.

Ким Чен-ун просто иска да затвърди позициите си на фона на разногласията сред военните в родината му, предполага изданието. Пхенян винаги предприема нещо зрелищно по повод рождения ден на Ким Ир-сен, който е на 15 април, посочва "Индипендънт".

Така че сегашните заплахи са нещо обичайно и годишнината ще бъде отбелязана най-вероятно с ракетно изпитание. Това е

стандартна практика на Севера и илюстрира параноидното му поведение

Той се чувства под постоянна заплаха и смята, че Западът, преди всичко САЩ, не демонстрира подобаващо уважение към ядрените му способности. Но макар че това поведение на Севера е добре познато, не бива да се забравя, че той може да бъде опасен, отбелязва в. "Индипендънт".

В. "Гардиън" анализира серията от провокации на Севера в последно време и посочва, че най-голямата е затварянето на промишления комплекс "Кесон".

Комплексът е символ на сътрудничеството между двете Кореи и знак, че един ден полуостровът може да се обедини. Изданието посочва, че в този момент Пхенян сякаш играе на руска рулетка с най-големия си съюзник Пекин, като заплашва да дестабилизира Корейския полуостров - нещо, което Пекин не иска.

Въпреки новия рунд от заплахи и предупреждения, няма бягство на туристи от Юга, нито пък паника в Пхенян, където множество севернокорейци от всички възрасти дори се включиха в кампания по засаждане на дървета, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Пряко нападение по Сеул е малко вероятно,

допълва вестникът. САЩ и Южна Корея, както изглежда, няма да се подадат на желанието на Севера за покачване на напрежението на Корейския полуостров, посочва в. "Ню Йорк таймс".

Според анализатори Ким Чен-ун мисли, че може да си позволява повече неща от баща си и дядо си.

Специалистите смятат, че поредните заплахи целят Северът да застави Вашингтон и Сеул да направят нови отстъпки към него - нещо, което засега те категорично отхвърлят.

Коментари 59
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

59 коментара
 
В магазина за играчки. Купувачът: - Ще взема две колела за по-големите момчета близнаци, два самосвала за по-малките близнаци, две хармонички за осемгодишните близнаци, две…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕС предлага строги правила за изкуствения интелект

ЕС предлага строги правила за изкуствения интелект

Технологии Преди 23 минути

Компаниите, които не ги спазват, ще бъдат обект на назакания

ЕС постигна сделка за климатичен „закон на законите”

ЕС постигна сделка за климатичен „закон на законите”

Свят Преди 7 часа

Той ще направи целта на за достигане на климатичен неутралитет до 2050 г. необратима

Захарова: Москва предлага на Прага да остави ултиматумите

Захарова: Москва предлага на Прага да остави ултиматумите

Свят Преди 9 часа

По-рано министърът на външните работи на Чешката република протестира пред руския посланик

САЩ: България и още 130 страни не се препоръчват за пътувания

САЩ: България и още 130 страни не се препоръчват за пътувания

Свят Преди 9 часа

Държавният департамент на САЩ не уточни до кога ще бъде в сила препоръката да не се пътува

Джо Байдън

Mоже ли Байдън да спаси отношенията с Русия

Свят Преди 9 часа

Все пак Байдън нарече Путин „убиец“

Правната комисия прие проекта на ИТН, отхвърли този на ГЕРБ

Правната комисия прие проекта на ИТН, отхвърли този на ГЕРБ

България Преди 11 часа

Приеха на първо четене изцяло въвеждане на машинен вот

Русия гони 10 служители на посолството на САЩ в Москва

Русия гони 10 служители на посолството на САЩ в Москва

Свят Преди 12 часа

Миналата седмица Държавният департамент на САЩ експулсира 10 служители на посолството на Русия

Манолова: Предлагаме да бъде създаден изборен район "в чужбина"

Манолова: Предлагаме да бъде създаден изборен район "в чужбина"

България Преди 13 часа

"Изправи се! Мутри вън" предлага и електронно, дистанционно гласуване за българите зад граница

Нов вариант на коронавируса с тройна мутация бе открит в Индия

Нов вариант на коронавируса с тройна мутация бе открит в Индия

Теми в развитие Преди 13 часа

"Това е най-заразният вариант. Той бързо води до заболяване при много хора", казват учените

Голям протест в Берлин срещу мерките, полицията използва сълзотворен газ

Голям протест в Берлин срещу мерките, полицията използва сълзотворен газ

Свят Преди 14 часа

Депутатите обсъждат закон за втвърдяване на мерките за борба срещу пандемията

Мистериите, които и до днес остават неразгадани

Мистериите, които и до днес остават неразгадани

Любопитно Преди 14 часа

Историята е пълна с изключително интересни, но напълно неизвестни и до днес неща

Индонезия издирва подводница с 53-ма души на борда

Индонезия издирва подводница с 53-ма души на борда

Свят Преди 14 часа

Потърсена е помощта на Сингапур и Австралия

Скандално, „Мундо“: УЕФА е подкупила шестте английски клуба

Скандално, „Мундо“: УЕФА е подкупила шестте английски клуба

Свят Преди 14 часа

„Мундо Депортиво“ твърди, че според испанските клубове оттеглянето на английските е само временно

Не прекалявайте с ядките, може да си навредите

Не прекалявайте с ядките, може да си навредите

Любопитно Преди 15 часа

Консумацията им не трябва надвишава 50 грама дневно, съветва диетолог

Защо фирмите трябва да сменят доставчика си на ток?

Защо фирмите трябва да сменят доставчика си на ток?

Технологии Преди 15 часа

От 1 октомври 2020 в България за фирмите е задължително да си изберат доставчик на електричество

Богати латиноамериканци се стичат в САЩ за ваксини

Богати латиноамериканци се стичат в САЩ за ваксини

Теми в развитие Преди 16 часа

В същото време САЩ са критикувани, че не правят повече, за да помогнат на по-бедните страни