Г-7: Русия незабавно да се изтегли от Украйна
Източник: iStock Photos/Getty Images
24

С траните от Г-7 призовават Русия незабавно да изтегли войските си от Украйна и да създаде допълнителни хуманитарни коридори там. Германският канцлер Олаф Шолц заяви това на пресконференция в Брюксел след срещата на лидерите на Г-7.

"Призоваваме руския президент най-накрая да се споразумее за прекратяване на огъня и да създаде хуманитарни коридори за снабдяване и евакуация на цивилни граждани", каза той. "Трябва руските войски да се изтеглят от Украйна", добави Шолц.

Страните от Групата на седемте се споразумяха да извършват постоянен преглед на санкциите срещу Русия и са готови да приемат нови ограничения, ако е необходимо.

Китай се обяви против изключването на Русия от Г-20

"Днес поехме ангажимент да приложим изцяло санкциите. Те работят и вече имат силно краткосрочно въздействие", заяви той. "Обединени сме и около мнението, че при необходимост ще отговорим с нови санкции", каза канцлерът.

В изявление на Г-7 се казва, че международните организации не могат да правят бизнес с Русия, както досега.

"Международните организации и многостранните форуми не трябва повече да осъществяват дейността си с Русия, както обикновено. Ще работим в тясно сътрудничество с нашите партньори, за да действаме адекватно въз основа на общите интереси и правилата и нормите на съответните институции", се казва в заключителното изявление на срещата на върха на Г-7.

Държавите от Г-7 с нови санкции срещу Русия

САЩ очакват страните от Г-7 да възпрепятстват транзакциите със злато на Русия, за да поддържат обменния курс на рублата. Страните от Групата на седемте се споразумяха да координират действията, насочени към предотвратяване на заобикалянето на санкциите, наложени на Русия, включително във връзка с трансакциите на Централната банка със злато.

"Подчертаваме готовността си да създадем тежки последици за Русия, включително чрез пълното прилагане на икономическите и финансовите мерки, които вече сме наложили", се казва в текста. "Възлагаме на отговорните министри да следят за пълното прилагане на санкциите и да координират реакциите, свързани с мерките за облекчаване на санкциите, включително по отношение на сделките със злато, извършвани от Централната банка на Русия", се подчертава в изявлението. "Оставаме в готовност да приложим допълнителни мерки, ако е необходимо, като продължаваме да действаме по единен начин", добавиха още лидерите на Г-7.

Байдън обяви нови санкции срещу руската икономика

Отбелязва се също така, че страните от Г-7, които следят за спазването на санкциите срещу Русия, се опитват да не навредят на търговията със селскостопански продукти, тъй като се надяват да предотвратят световна продоволствена криза. Според версията, цитирана в документа, "натискът върху световната продоволствена сигурност се е увеличил" след началото на операцията на Русия в Украйна. "Напомняме, че прилагането на нашите санкции срещу Русия е съобразено с необходимостта да се избегнат вреди за световната търговия със селскостопански продукти", се казва в изявлението. „Продължаваме да следим ситуацията отблизо и да правим всичко необходимо, за да предотвратим и да реагираме на задълбочаващата се криза в областта на продоволствената сигурност“.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви още, че договорите за доставка на газ предвиждат плащане в долари или евро.

Не е изключено новата среща на върха на Г-7 да се състои преди планираната среща в края на юни, каза още той.

Страните от Г-7 се обърнаха също към Беларус да се въздържа от използване на въоръжените си сили срещу Украйна.

Лидерите на Групата на седемте индустриализирани държави предупредиха Русия да не използва биологични, химически или ядрени оръжия във войната си с Украйна, се казва в изявление, публикувано след разговорите в Брюксел.

"Предупреждаваме за всяка заплаха от използване на химически, биологични и ядрени оръжия или свързани с тях материали", се казва в съвместното изявление на лидерите, публикувано от Германия.

Всички държави са готови да приемат бежанци от Украйна, заявиха те.

По отношение на енергетиката лидерите призоваха страните производителки на нефт и газ да действат отговорно и да увеличат доставките на международните пазари, като добавиха, че ОПЕК играе роля в това. Те също така заявиха, че ще избягват забрани за износ на храни.

„Западът усеща влиянието на конфликта в Украйна върху цените на енергията и храните“, заяви Шолц.

Групата на седемте държави (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и САЩ) призова Русия да предостави на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) достъп до ядрените съоръжения в Украйна и безпрепятствен контрол върху тях от страна на властите в Киев.

"Русия трябва да спазва международните си задължения и да се въздържа от всякакви действия, които застрашават ядрените съоръжения, да позволи на украинските власти безпрепятствен контрол върху тях и да осигури пълен достъп и сътрудничество с Международната агенция за атомна енергия", се казва в изявление, публикувано след срещата на върха на Г-7.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че каналите за разговори с Русия трябва да бъдат запазени, за да се постигне деескалация в Украйна.

"Нашата стратегия е да направим всичко възможно за деескалация и незабавно прекратяване на конфликта чрез подкрепа за Украйна, санкции и дискусии, които водим с руския президент Владимир Путин", заяви Макрон на пресконференция.

Той смята, че светът е на ръба на безпрецедентна продоволствена криза. Френският президент също така заяви, че френските компании сами решават дали да продължат или да преустановят дейността си в Русия.

"В момента навлизаме в безпрецедентна продоволствена криза", заяви френският лидер, като припомни, че "Русия и Украйна са големи производители на селскостопанска продукция". Макрон отбеляза особената продоволствена уязвимост на Магреба, Африка и Близкия изток.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на срещата на Г-7, че съществува "реална" заплаха Москва да използва химически оръжия в Украйна, като обвини Русия, че вече е използвала фосфорни бомби срещу цивилни в страната.

"Заплахата от пълномащабно използване на химически оръжия от страна на Русия на територията на Украйна е реална", заяви Зеленски по видеовръзка на срещата на върха на Г-7 в Брюксел, като добави, че Киев разполага с информация, че руските войски "са използвали фосфорни бомби срещу мирни хора в Украйна".

Володимир Зеленски призова Г-7 да участва в създаването на нова система от гаранции за сигурността на Украйна и да лиши Русия от възможността да използва GPS.

"Участвайте в създаването на нова система от гаранции за сигурността на Украйна, ефективни гаранции, които могат да спрат всеки агресор за 24 часа", заяви Зеленски в призив към представителите на Г-7.

Той също така призова за нови санкции срещу Русия на седмична база. "Трябва да наложим пълно ембарго върху търговията с Русия, да я лишим от възможността да използва GPS... Руските банки трябва да бъдат напълно блокирани от световната финансова система", каза Зеленски.

Той призова също за помощ на Украйна с оръжие и за участие във възстановяването на страната му.

Групата на седемте най-индустриализирани държави заяви, че ще направи всичко възможно, за да потърси лична отговорност от руския президент Владимир Путин и неговите поддръжници за инвазията в Украйна.

"Няма да пожалим никакви усилия, за да потърсим отговорност за действията на президента Путин и архитектите и поддръжниците на тази агресия, включително режима на Лукашенко в Беларус", се казва в изявление на Г-7 след срещата на върха в Брюксел. "За тази цел ще продължим да работим заедно, заедно с нашите съюзници и партньори по света."

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 5 минути

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 53 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Техеран: Има свалени дронове, но засега няма ракетна атака

Техеран: Има свалени дронове, но засега няма ракетна атака

Свят Преди 1 час

Иранските държавни медии съобщиха за експлозия в централната част на страната

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 1 час

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 1 час

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 10 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко